FAMILI

 kali ni aku nak buat diari psl famili aku plk...

bermula dari arwah ayah...

ayah dilahirkan pada thn 1931....tiada surat beranak...

teka2 je....org dulu2 kan...

ayah anak bongsu dari 4 beradik...semua lelaki

emak ayah meninggal semasa lahirkan ayah...

ayahnya kawen lain...

maka adik beradik dijaga oleh makcik sebelah emaknya...

masa jepun masuk....3 abg diseludup ke thailand...

jepun kan buat perjanjian dgn thailand....negara dia mana kena serang dgn jepun...

so agak selamat la jika lari ke situ...

kalau tidak kena ambik utk buat landasan keretapi....

tp disebabkan ayah kecik lagi....

tak lps utk diseludup..

maka penggawa hantar ayah ke rumah org kaya di kota bharu...

nama org kaya ni Datuk Mohd Salleh...

dia la jaga ayah sehingga ayah kawen dgn mak...

ayah dpt kerja kerajaan pun Datuk ni la tolong...

kami adik beradik panggil Tok Ayah Datuk....

setiap 1hb....mesti pergi rumah dia utk ambik yuran dan belanja sekolah..

ni cerita kakak2 dan abg2 aku la...

Tok Ayah Datuk meninggal masa aku 2 atau 3 tahun...

tiada dlm memori aku...


sedikit cerita mengenai Tok Ayah Datuk (TAD)

TAD kawen dua...

bini pertama kami panggil Tok Che

bini kedua kami panggil Che Tik...


dgn arwah Tok Che dapat 5 anak

arwah Che Nasim

Che Zainab

Che Din

arwah Che Fauziah

arwah Che Nasri


dgn arwah Che Tik pun dpt 5 anak

Che Noriah

Che Norma

Che Nazmi

arwah Che Nazim

Che Nora


kalau nak tahu....TS Dr Noor Hisham tu menantu kpd Che Zainab...

kawen dgn anak bongsu Che Zainah aka cucu TAD...nama Nik Waida...


keluarga mereka baik2...

wpun tiada pertalian darah....tidak pernah menghina ayah yg yatim..

ayah membesar dgn anak2nya dirumah besar dia di Kota Bharu...

nama sbnr ayah Awang Ngah...tp disebabkan tiada surat beranak...

TAD tukarkan nama ayah kpd Hamid...moden sikit katanya...

cer byg kan nama aku...

azliza binti awang ngah....hahahahahhaha


kesah adik beradik ayah yg lari ke Thailand...

semua kawen dan menetap di sana...

kecuali yg no.3....bercerai dgn isteri nya org sana...

dan kembali ke malaysia dan kawen serta buka tanah rancangan di Kuala Lipis...

meninggal dah pakcik aku ni....sakit kencing manis...


yang terus menetap di thailand...

tiada lansung kabar berita...mak aku ada cerita...

pernah sekali abg ayah dtg rumah kami slps dpt berita ayah kawen...

mak kata...gaya pakaiannya....gaya bercakap...

semua dah mcm org siam...

sekali tu jer dtg pastu smpai skrg tak tahu apa cerita...

aku ada sepupu org siam weyyy...

adakah lisa blankpink tu sedara2 aku jgk....ahakssss...


pendek kata....sepupu belah ayah...

aku lansung tak kenal...


ayah kawen dgn mak dan kami bina keluarga kecil kami sendiri...

jap lagi aku cerita psl mak plk...


arwah ayah meninggal pada 10.11.2005...

seminggu slps raya puasa...

al fatihah utk ayah...


menantu TAD (Che Majid) dtg ziarah dan menyampaikan hajat yg ditinggalkan arwah TAD

utk kebumikan ayah di tanah kubur yg dia dah beli..

tp abg2 aku kata...biarlah ayah dikebumi di kg kami...

sblh kubur nenek (mak kpd mak)...

senang kami anak beranak utk ziarah...

mereka akur...



0 Comments:

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

My Blog List

  • hari kedua audit aku ajak Ain plak makan dengan aku...aku duk nampak dia selalu makan satu restoran seafood ni kat Damansara...ala ala Fatty Crab tu la kan...
    2 days ago
  • Assalamualaikum. Hallå! Previous post (*here*) *23 Dec 2019 - Oslo Gardermoen Airport, Norway* I reached Oslo at 2pm. Next flight to Stockholm, Sweden i...
    5 days ago
  • Assalamualaikum.. Cerita awal tahun hari tu.. aku dan adik gegirl aku lama dah plan teringin nak buat aktiviti melasak.. kitorang aim nak go for atv.. ...
    6 days ago
  • Hehehe.. gara2 covid lah ni. dah tak travel2. memanjang dok kat rumah. even nak keluar ke mall pun rasa tak selesa. so apa lagi. masa yang banyak...
    1 week ago
  • Metro station is normally served as a transportation hub to accommodate passengers in order to travel from one point to another. Hence, it's hard to come...
    1 week ago
  • Hi Siapa tak kenal BTS kan ? Bukan Bandar tasik Selatan ye. BTS kumpulan Kpop popular dari Korea Selatan. Baru baru ini bekerjasama dengan McD. Merek...
    2 weeks ago
  • 4 weeks ago
  • Assalamualaikum.... Remember me? Hahaha Alhamdulillah... still well alive and living a quiet life as normal human and have been doing self-reflecting with ...
    5 weeks ago
  • Sesekali belanja anak anak buah makan. Makan makan di all u can eat dim sum. Makan lah sampai muntah belahak. Sambil sambil tu cari ketenangan dan ...
    2 months ago
  • Assalamualaikum sahabat reader sekalian 💖 Semua orang tahu *PKP 2.0* telah dilanjutkan sehingga *4 Feb 2021*, jadinya semua rakyat tidak dibenarkan me...
    4 months ago
  • Selepas lunch, kami teruskan lagi perjalanan yang panjang sampai lah petang. Look at the view.. Magnificent! We crossed the High Atlas Mountains & Tizi N...
    1 year ago
  • I have yet to show how to do a 1 day trip to Nami Island-Petite France -Garden of Morning Calm with Gapyeong City Tour Bus. This is a DIY step-by-step it...
    1 year ago
  • *3 Legged Frog Hostel* Untuk Beijing trip ni kami stay di hostel sajork. Budget tipis la katanya.. Payah gak nak cari accommodation yang sediakan 3 katil...
    1 year ago
  • *PAKEJ MENARIK - SYARLIZ TRAVEL GROUP - TAHUN* 2⃣0⃣1⃣9⃣ ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ . ✅Jom semua sudah ada plan ker nak travel untuk tahun 2019 ? pakej menarik sud...
    1 year ago
  • trip pembukaan untuk tahun 2017..ke boracay pulak. trip kali ni memang sekejap je...sebab aku bukanlah penggemar pantai yang tegar..hehe sebab ada final ca...
    2 years ago
  • *Cara Minum Untuk Kegunaan Harian*. ESP boleh diambil sekali atau dua kali sehari. Kuantiti setiap kali makan sebanyak 1 SUDU BESAR + minuman kesukaan ki...
    2 years ago
  • Lama sungguh cik Z tak update blog ni. Jadi kali ni cik Z nak kongsikan itenary ke Maldives untuk 4 Hari 3 Malam dulu. *DAY 1: WEDNESDAY, 25 JULY 2018...
    2 years ago
  • Seminggu sebelum puasa sempat ke Yogyakarta dengan Eiza dan Ecah. Saje cuti-cuti Indonesia since dah lama tak berholiday tiga orang. Actually plan untuk b...
    3 years ago
  • Assallammualaikum wbt Blog ayufatarina.com dah exceed bandwith pulak.. So saya gunakan blog alternatif ni ye Kepada anda yang nak order Harum Manis Origin...
    5 years ago
  • Salam Lama sungguh tak update blog.. Bukan tak nak update tapi agak lama juga tak travel.. Recently travel ke vietnam.. InsyAllah.. bila ada mood nanti2 ak...
    7 years ago
  • *Bulan lepas kawan diploma masa kat UiTM Melaka dulu dtg bercuti di Italy 3 hari. Hampir 9 tahun tak jumpa last2 kitorang berjumpa kat Rome akhirnya. Terh...
    9 years ago

Social Share Icons

About us

Home Ads

Popular Posts

Blog Archive

BTemplates.com

Blogroll

About

Copyright © ^solo traveller ^ | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com