Mensyukuri Nikmat

Aku dpt gastrik yg sgt kronik. Dah seminggu sengsara. Sabtu lps, sedang makan.....tetiba rasa dada sgt pedih, sesak. Cuba utk sendawa tak boleh. Rasa nak pitam pun ada. Ketahuilah....sgt seksa jika tak boleh sendawa. Klinik pertama kata aku gastrik. 

Hari ahad aku mkn mcm biasa tp sikit2. Tak blh nak sekali byk sbb dada akan sakit balik. Isnin masa lunch, kena lagi sekali. Dada sesak dan sakit kat ulu hati. 

Aku dah jadi fobia nak makan. Perasaan takut jika sakit dada buatkan aku sgt bersopan ketika mkn. Slow2 jer kunyah dan telan. Masa sarapan hari rabu, tetiba makanan mcm tercekik. Padahal aku cuma mkn roti bakar. Cebisan roti tu masih terasa kat tekak. Mlm ke klinik dan doktor kata tak ada apa2 dlm tekak dan dia bg surat mintak refer ke ENT. 

Hari khamis, pun masa sarapan sekali lg aku rasa mcm tercekik. Rasa panas semacam dlm perut. Aku jadi sgt panik. Tetiba rasa nafas pun tak cukup. Kwn aku bawa ke klinik dan doktor bg surat suh refer kat specialist sopd. 

Ya Allah...tertekan sgt aku. Masa ni mula fikir mcm2. Teringat yg aku blm naik haji, hutang rumah byk lagi, hutang kereta, loan belajar dll. Sesungguhnya sgt insaf. Menangis. Allah tarik satu nikmat yg selama ini tak brp diendahkan. Nikmat menelan. Jika tak blh menelan, makanan tak boleh masuk perut. Jika tak makan, gastrik dtg balik.

Jumaat kami ke penang. Kebetulan appointment mak aku hari ahad. Aku pun sekali jumpa doktor. Jika perlu buat endoskopi, mngkin hari isnin. 

Ya Allah....ampunkan dosa2 aku....


Previous
Next Post »
6 Komentar
avatar

Get well soon... Semoga Allah permudahkan dan beri kesihatan.. Aamin...

Balas
avatar

Amin. Tq SS...sob sob sob

Balas
avatar

Semoga sentiasa sihat

Balas
avatar

Alhamdulillah....dah beransur okay wpun masih takut2 nak makan

Balas
avatar

Jaga pemakanan...insyallah ok..

Balas
avatar

Tq uncle. Dah tak boleh mkn mcm dulu lagi....huhuhuhu

Balas