FINAL ITINERARY AND SPENDING MONEY

Sekian sahaja catatan perjalanan selama 18 hari di 7 negara bermula dari 28.8.2013 sehingga 14.9.2013.

Perjalanan dimulakan dgn azan slow2 masa melangkah masuk flight (pesan mak aku).

London - Paris - Brussels - Amsterdam - Zurich - Lauterbrunnen - Luzern - Munich - Venice - Florence - Pisa - Rome


Banyak perkara pahit manis yang berlaku sepanjang perjalanan ini. Rangkuman peristiwa penting yg berlaku:

1) mendapat pertolongan dari pemilik mini mart sebelah tune hotel king cross utk panaskan lauk dan air
2) ditipu oleh mat itam di paris
3) dua warga netherlands yg tolong kami angkat beg dan offer tukar tpt tidur dlm train ke zurich
4) dibetulkan sebutan 'zaanse schans' masa beli tiket di amsterdam..dua kali ulang baru dia print tiket..hampeh lu
5) petugas kaunter yg menjawab soalan sambil pintal2 rambut di brussels *rasa nak gi sepak jer dia time tu*
6) tak bayar tambang bas di paris
7) beli tiket return tapi balik jalan kaki di fussen
8) makan sambil berdiri di coach basikal dlm train ke zurich
9) dompet duit aku yg jatuh dipulangkan semula oleh seorang perempuan yg sgt sgt sgt baik di brussels...kalau tak aku mmg dah muflis time tu jugak
10) kami terselamat dari di 'seluk sakukan' oleh remaja perempuan dlm metro di rome
11) tidak dilayan selagi tak ckp 'hello' dlm bahasa italy oleh seorang perempuan kerek di venice
12) berkenalan dgn warga usa dlm train ke rome 
13) breakfast dlm cafe yg sgt best kat brussels
14) mkn selama 3 hari berturut2 kat kedai yg sama dpn termini station, rome
15) berat turun 3.5kg yahuuuuuuu

Meminjam kata2 Ibn Battuta 

“Traveling- it leaves you speechless, then turns you into a storyteller"- Ibn Battuta” 

Quote dari kwn aku kat FB:

sometimes you will never know the true value of a moment until it becomes a memory

Last sekali...expenses utk hostel/hotel/train/bus/tiket masuk tpt best utk trip selama 18 hari...utk makan dan soping pandai2 lah sendiri bajet...



Days
Place
Kos
Remarks
3 days
London
Tune Hotel (3 nights)
London Pass
-          Arsenal stadium
-          River thames city cruise
-          St.Pauls Cathedral
-          Westminster Abbey
-          Tower of London
-          Tower Bridge Exhibition
One day ticket
-          London Eye
-          Harrods
-          Buckingham palace
-          Trafalgar square

Train : Eurostar


RM278.55
GBP79.43






GBP7.30
GBP18




EUR48.5+EUR4


Per person













London - Paris

2 days
Paris
Hotel Cambrai (2 nights)
Bus
-          Eiffel Tower
-          Arch De Triumph
One day pass
-          Basilica of The Sacred Heart
-          Museum Le Lourve
-          Champs Elysee

Train : Thalys

EUR65
EUR2


EUR6.60




EUR22

Per person
Per trip



Jalan kaki dari hotel



Paris – Brussels

Half day
Brussels
-          Grand Place

Bus : Eurolines




EUR9



Brussels – Amsterdam

1 day
Amsterdam
Hostel Shelter City (1 night)
Train
-          Red Light District
Train (return ticket)
-          Koog Zandjik (train return)
24H ticket
-          Museumplein
-          HRC

Train : City Night Line

EUR25.65
EUR2.60

EUR6.30

EUR7.50



EUR49

Per person
Amstel – Central
Jln kaki dari hostel
Central – Zoog Kandjik





Amsterdam – Zurich

3 days
Swiss
Swiss Pass
Valley Hostel (2 nights)
-          Lauterbrunnen
-          Luzern
-          Mt.Rigi
-          Murren
-          Zurich
Best Western Montana Hotel (1 night)

Bus : Allgaeu Express

EUR184
EUR56





CHF158

EUR15


Per person





Per person

Zurich to Munich

1 day
Munich
Hotel Dolomit (1 night)
Ticket XXL partner
-          Dachau
Bayern ticket
Bus ticket to castle
Castle entry
-          Neuschwanstein Castle

City Night Line

EUR45.85
EUR6.8

EUR13
EUR2.60
EUR12


EUR79


Per person
Per person






Munich - Venice
1 day
Venice
Vaparetto ticket (12hr)
-          Murano Island
-          Burano Island
-          Piazza San marco

Train : Italo

EUR18




EUR21






Venice – Florence

Half day
Florence
Delle Nazioni Hotel (1 night)

Train : local

EUR46.33

EUR7.90

Per person

Florence - Pisa

Half day
Pisa
Bus (return)

Train : FrecciaBianca

EUR1.50

EUR24

Pisa – Tower of Pisa

Pisa - Rome

4 days
Rome
M&J Place Hostel (2 nights)
Metro (daily pass)
-          Colosseum
-          Vatican City
-          HRC
-          Trevi Fountain
When In Rome Accomodation (2 nights)
Metro
-          Spanish steps
-          Flea market
Bus

EUR80+Eur7
EUR6
EUR16
EUR20


RM416.58
EUR1.50


EUR7

Per person





Per person



Termini - Airport

nota : tiket train/bus serta london pass semua booking awal - paling awal 4 bulan sebelum. Harga train/bus akan berubah spt tiket flight.  Yang mana dlm RM tu adalah bayar melalui CC

## bkn niat nak menunjuk2...tp ramai sgt duk tanya brp aku abis utk 18 hari kat sana...so sbg panduan aku letak kat sini...

SIMPLE ITINERARY


Backpack teman setia...wpun kerap kena tinggal dlm locker
beg2 kami
beb...mana ko??
Eropah ada yang spt aku gambarkan dan ada yg tidak...culture diorang, hidup diorang, nilai duit diorang semua berbeza...ntahlah haruskah aku bersyukur krn dilahirkan di malaysia? Ada yg lebih elok dari kita dan ada jugak yg jauh lebih buruk kehidupan mereka berbanding dgn kita.

Apa yg penting, aku melihat kehidupan mereka dari kaca mata aku sendiri, dan aku menilai dari apa yg aku lihat dan rasa. Itulah the beauty of travel.
Previous
Next Post »
20 Komentar
avatar

Saya plan nak ke Europe tahun depan, still menyusun itinerary lagi ni, maklumla g be 2 jeh....ada g ke Pompeii Italy tak?

Balas
avatar

alamakkk paling best berat turun la...

Balas
avatar

Kami tak pegi pompei....kalau dari rome blh ambik one day tour rasanya....

Balas
avatar

Syieda....kalo tak turun mmg tak tau nak ckp apa laaaa......asik amazing race jer....patut turun 4-5 kg hihihi

Balas
avatar

Ishh..naper JM boleh terlepas entry ni eh...aha...18 hari tu...kira puas hati kan..

Part receptionist jwb soalan sambil pintal rambut tu JM nk lucu bila bayangkan mcm mana aksinya tu heee

Balas
avatar

hahahaha....betul JM...boleh dia duk jawab soalan sambil pintal2 rambut....tp minah ni bagus...blh ckp byk bahasa...sbb tu mcm berlagak sikit...

puas hati? rasanya tak...hahahaha.....tp kalo diberi peluang...rasa nak gi lagi kecuali italy...

Balas
avatar
Anonymous 8:39 AM
delete

Assalamualaikum. Boley wat entry on wat u pack on that backpack x? Nk g travel gak ni, tpi x tau cam ne nk pack dlm b/pack. Slalu pki beg trolley jer. First time nk travel lama n jauuuh....

Balas
avatar

Saya dah wat entry tu...harap dpt membantu...

Balas
avatar

salam...thanks sis, this is very helpful...
by the way kos penginapan yg sis letak tu untuk satu bilik atau seorang?
tq ^^

Balas
avatar

Wsalam....harga tu utk seorang. Bilik either double bed atau double decker

Balas
avatar

la..dah balik rupanya...flite delay la.ingat baru nak fly...haha btw nice trip la kak...bravo!

Balas
avatar

apa tajuk entry utk packing bagpack tu ye?dah scroll tp xjumpa pon..hihi sori kalau menyusahkan;p

Balas
avatar

Hahahha.....takper2...puasa kan...

Sgt indah pengalaman....tak leh nak ckp..

Balas
avatar

http://anum21.blogspot.com/2013/12/how-to-pack-backpack.html

Balas
avatar

Hai liza..salam perkenalan..
Seronok baca entry liza sepanjang di Euro nie..harap-harap dapat jugaklah saya menapak ke sana nanti..

Balas
avatar

salam kenal...tima kasih sudi baca...hikss
mesti blh sampai..yakin boleh!!!

Balas
avatar

bagus la your entry sis..complete dengan harga..boleh jadi reference untuk semua..

Balas
avatar

Thx...sekadar berkongsi...

Balas
avatar

Salam. Boleh sy taw total cost ke europe berapa?

Balas
avatar

Wsalam.Ingat2 lupa dah ni...utk semua tiket yg beli dari malaysia secara online dlm 5k. Lps tu bawa cash utk byr hotel, mkn dan shopping dlm 5k.

Balas