PERSEDIAN : JEJAK NIHON



Alhamdulillah....aku selamat sampai ke tanah air pagi Sabtu lps. Misi ke Nihon yg dirancang awal thn 2014 berjaya di realisasikan.

Disini aku catitkan beberapa nota persediaan yg aku buat utk trip kali ini. Spt yg semua tahu...kos sara hidup di Jepun sgt tinggi. Jadi menabung sgt perlu bg menjamin kewangan yg tidak tergendala sblm, semasa dan slps trip.

Sblm tu kita jenguk dulu antara website yg perlu dibiasakan sblm ke Jepun.

1) http://www.hyperdia.com/

Ticket Hunting
Bila dah set lbh kurang tarikh nak pegi, pencarian tiket murah dimulakan. Semua ni my fren yg uruskan sbb aku ada mslh sikit dgn bank. Dua kad kredit telah selamat kena block - 1) sbb aku tak byr. 2) aku mintak block sbb aku dah terjebak dgn london weight mgt.

Tiket yg dipilih sudah tentu AAX. Tiket dibeli seawal bln februari manakala tiket balik kami beli dlm bulan April.

KL - Nagoya : RM251
Haneda - KL : RM419
Add-on :Beg 30kg pergi : RM129 share berdua
Beg 20kg balik :RM93.41
Meal pergi balik :RM33
TOTAL : 860.91

Penginapan
Aku mengambil tugas mencari hotel. Ada beberapa yg aku booking tp akan diputuskan kemudian.

Average hotel ¥3,700 per night utk seorang. Ikut tukaran semasa dlm RM 112 per night. Kami pilih semua double bed kecuali kat Nagoya. Di Nagoya kami bermalam selama 3 mlm. Harus pilih katil asing2 sbb senang nak sepahkan brg. hahahaha menjaga keharmonian sesama sendiri itu harus. Dan aku akan pilih yg en-suite. Senang nak ulang alik gi toilet bila mlm.

Toyama : JR Toyoko-Inn Ekimae Toyama (¥7,992 per night) {double-bed}
Takayama : J Hoppers (¥7,000 per night) {double-bed}
Nagoya : Daiichi Fuji Hotel (¥20,000 utk 3 mlm) {twin}
Tokyo :Tokyo Ueno Touganeya (¥8,532 per night) {double-bed}
Total : ¥43,524
TOTAL SEORANG : ¥21,762 utk 6 mlm

Tempat
Plan kami berubah2. Dan muktamadnya kami memilih Kanazawa >> Toyama (zzz) >> Alpine Route >> Takayama (zzz) >> Hiroshima, >> Kyoto >> Nagoya (zzz) >> Tokyo (zzz). Kami byk wat one-day trip. Keluar pagi dan mlm balik.

Last minute kami tukar plan utk hari pertama. Kami ke unazaki onsen bukan kanazawa. Option 2 terpilih. 

Transportation (antara bandar)
Kami memilih utk beli JR Pass. Order online shj dan voucher sampai kat rumah. Tukar di Nagoya Stn. Harga termasuk shipping ialah ¥30,100 bersamaan RM934.74

Transportation (dlm bandar)
Kami menggunakan khidmat tour bus di Shirakawago. Lain2 guna train atau bas dlm bandar.

Ringkasan belanja train/bus utk setiap bandar (tidak termasuk JR Pass)
Nagoya = ¥1,710
Shirakawago (tour bus) = ¥3,500
Kawaguchiko = ¥3,540
Tateyama Alpine Route = ¥6,710
Unazaki Onsen = ¥1,970
Kyoto = ¥1,200
Hiroshima = ¥820
Tokyo = ¥2,580
Osaka = 0

Total : ¥22,030

Wifi
Bagi aku ini sgt penting. Aku booking utk 7 hari (8/11 - 14/11) = ¥5,550 bersamaan RM171.42. Collect di NGO Airport dan drop kat Haneda Airport. Wifi ni blh guna sehingga 10 devices. So aku kongsi dgn member aku. Sorang cuma RM85.71

Makan
Kami bawa bekalan dari Malaysia mcm sambal ikan bilis kering, roti , sup segera, milo, energy bar dll. Penjimatan perlu semaksima mungkin. Makan luar sekali sekala shj. Aku bajet ¥2000 sehari.

Baju bajan
Utk 7 hari 6 mlm aku pack:
1) 3 helai baju pakai siang
2) 1 helai baju pakai malam
3) 1 jeans
4) 1 seluar tido
5) 1 kain batik 
Reminder=== hari ke-3 perlu mendobi dan keringkan terus

Kos lebur...

Bayaran dibuat di Malaysia = RM1,881.36

  • RM860.91 (flight dan segala add on)
  • RM934.74 (JR pass)
  • RM85.71 (wifi)


Tukar duit ke yen (RM2,935) utk ¥102,000

Jumlah : RM1,881.36+RM2,935 = RM4,816.36

Baki yen bawa balik ¥9,000 ( blm tukar ke RM lg...tunggu yen naik sikit).

Alhamdulillah....under budget. Souvenir ada la sikit2 beli. Duit byk abis utk beli air. Sbb aku demam, aku perlukan byk air. Sekian...

Previous
Next Post »
24 Komentar
avatar

Wahhh pegi alpine route. Update cpt2 skit... Zzzz tu mksd tu overnight kan? Ahaks

Balas
avatar

Kalau pegi dengan family...kopak...

Balas
avatar

Not bad... Agak murah...

Balas
avatar

Wiwiitt..mohon update cepat2. .kikikiki
Eh berapa rate ¥?

Balas
avatar

Hihihi betul...zzz tu tido. Alpine route tinggal kenangan....huhuhu

Balas
avatar

Aaaaa.....jgn gi dgn family. Gi sorang2 ler...hiks. Jepun mmg mahal. Termenung kejap nak beli apa2

Balas
avatar

Emmmm.....murah for certain things. Tp yg lbh nya mahal....tp masih under budget laaa....tu yg seronok

Balas
avatar

Sabo...duk susun karangan lg ni...bila syieda gi? Slmt bercuti...hiks

Sy tukar duit dgn abg. Dia kasi ¥72,000 pastu dia suh byr RM2,000 jer..cincai. Yg lain tukar ¥20,000 @ 31.3 dan ¥10,000 @ 30.9. Skrg lg murah....smlm tgk @30.5 arghhh

Balas
avatar

Kaching2 jugak kan expensesnye

Balas
avatar

Tak sabar nak dengar cite Tateyama.

eerrr flight ko bila yg ke nagoya adakah 3/11/2014 (pagi - 8.45) ?

Balas
avatar

Yup...sbb byk tpt yg JR pass tak cover...gatal nk gi tpt pelik2 tu lah sapa suruh

Balas
avatar

Errr tak....ke nagoya 8/11 flight pagi2 buta...

Tateyama...hahahahah byk kelakar dari best

Balas
avatar

so kiranya at least ada 5k baru boleh sampai sini..ok noted!
thanks

Balas
avatar

Smile...sy mngkin gi lg sekali tp kat tokyo shj. Yg ni mngkin dpt less 3k. Harap2 laaa...

Balas
avatar

wot wot!!! baru je balik terus plan nak pi lagik? huhuuh

Balas
avatar

Dah balik!!! ingat belum pergi..tunggu citer best dari Liza :-)

rate Yen tgh turun?..berita baik buat Syieda

Balas
avatar

Hihihi tp mungkin tokyo jer. Tu pun kalo dpt tiket less seribu.

Jom azra...demo round doh tokyo? Blh bwk kawe...hikss

Balas
avatar

Byk cerita sedih la JM...huhhhu

Ya betul rate yen makin turun dari time ai tukar awal nov. Untunglaaaa

Balas
avatar

11hb ritu dpt 3.0. Ok ke tuh?

Balas
avatar

Ok sgt2 la tu. Last time ai tukar utk ¥1,000=RM31.3
¥10,000 = RM313
¥100,000 = RM3,130
kalau rate syieda dpt...utk ¥100,000 syieda cuma byr RM3,000. dpt save RM130. Byk tuuuu

Balas
avatar

Lebih kurang je budget aku gi aritu. Tu pun sebab masuk Disneyland & tershopping kat Kobe. Last day tetiba jin belibelah rasuk diri.

Balas
avatar

Budget mmg sekitar 4k-5k kalau gi jepun ni. Ini baru seminggu kalau lebih xtau la camner...huhu

Balas
avatar

wah.. bagusnye entry ni... info lengkap! hihi =D

Balas
avatar

Hahahha....yer ker?

Balas