ETS BUTTERWORTH TO KL CENTRAL

Kali ini aku  memilih train utk balik ke KL. Bermulalah journey selama 4jam. 

Station butterworth masih dlm  kategori baru wpun sudah setahun lbh beroperasi. Gerai minum pun tak ada. Menurut staf kat situ, masih blm dpt kelulusan. Ada bilik  menunggu yg dilengkapi aircond tapi silau. My brother in law merungut sbb haus dan tiada proper facilities. 

Train tiba seawal jam 4ptg. Penumpang yg ada tiket shj dibenarkan turun ke platform. Train bergerak tepat jam 4.15ptg. Kagum sbb punctual.

Aku memilih coach E dan hanya ada 5 org shj dlm coach. Coach C ada bistro dan coach B dan E ada toilet. Toilet blh tahan selesa dan besar. Lupa nak ckp harga tiket adalah rm79 dan plus rm2 jika booking online. 



Yg aku naik ni train platinum maksudnya hnya berhenti pada beberapa station shj. Dpt set biskut dan air - complimentary. 


Sampai KL central lewat 15minit dari jadual, tak ktmb la kalau tak lewat kan?? Sampai je aku tercangak2, tak tahu nak gi mana. Wow lama sungguh tak dtg kl central. Kalau dulu hampir setiap bln dtg sbb ambik train balik ke kelantan, sejak mak aku duk dgn aku kat KL, dah lama tak dtg sini. Naik erl transit ke putrajaya, wuuu tiket sehala rm14. Mahal weyyy. 

Tup tap tup tap, sampai rumah jam 9.30mlm. Cepat2 mkn nasik takut angin dtg balik.



Utk booking blh klik sini:

Overall okay je. Kalau seat tu kasi empuk sikit lg best kot. Bistro tu plk kalau blh letakkan meja dan kerusi yg blh lepak2 smbil minum dan tidak disekalikan dgn coach penumpang.  

Previous
Next Post »
4 Komentar
avatar

dah lame nak try naik ETS ni, tapi tak tercapai hajat lagik

Balas
avatar

Cantik dn bersih... bangga! it's about time ktm kita improve servis mcm kt negara2 lain kn.. efficient dn puas hati...

Balas
avatar

pernah naik sekali balik kg..agak selesa tapi kalau lebih laju lagi best

Balas
avatar

Azra : naik la. Blh gi padang besar

Farikica : kan...dari segi keselesaan blh dah hampir2 setanding dgn overseas cuma part punctuality tu kena perbaiki...

Mrs : paling laju me catat 143km/h...boleh laa

Balas