INDIA : AGRA FORT & FATEHPUR SIKRI

Dari Taj Mahal kami lalu sahaja dpn Agra Fort. Tak masuk pun..

agra fort dari dalam kereta...
luar pagar mcm2 jualan ada
rasa mcm tak tergamak jer membeli belah kat sini...
perkhidmatan gunting rambut dan jambang pun ada...
akhirnya sampai kat pintu masuk....

Dari Agra Fort kami ke kedai jual sari. Harga kat sini murah sikit berbanding dgn kedai pertama aku beli masa kat delhi. Kemudian kami balik hotel. Tanya kat kaunter, rupanya hotel ni mmg menyediakan makanan halal. Cissss sgt kat tour guide.

kami naik rooftop utk tgk taj mahal...
taj mahal dari rooftop
sampai malam kami kat sini...blh dengar masjid sekitar laungkan azan maghrib

kami dah bersedia nak check-out. prosesnya senang shj sbb semua dah dibayar oleh tour agent. makanan kat sini halal, so masa dinner mlm smlm kami mmg order secukup2 nya. try diorang nyer manisan, oh no so manis. tak kena ngan tekak aku. aku order aiskrim vanilla (biasa jer kan) tp sbb aku nak order iced choc, hotel kata drinks tak cover dlm voucher meal maka aku order aiskrim. boleh pulakkk...


sempat ambik gambar dgn uncle yg jaga pintu...diorang tolong angkatkan beg dan bukakkan pintu kereta...mcm raja pulak rasa


kami bergerak ke fatehpur sikri. mcm2 dpt lihat kehidupan diorang sepanjang jln...


berkongsi jalan raya dgn semua jenis kenderaan..


dan binatang...




kehidupan mereka sgt unik

dah sampai fatehpur sikri...dari sini kena naik tuktuk atau bas pelancong

kami dipaksa naik tuktuk dgn bayaran INR50 sehala kerana kata tour guide kereta tak boleh masuk kecuali bas pelancong. pasrah


kami masuk dari sini...tour guide tanya kami nak masuk melalui pintu yg byk tangga atau kurang...mmg sah2 la kami pilih yg kurang tangga tapi jalan nya berbukit....sampai sini kami bayar duit kat tour guide INR500 seorang tapi dia tak bg pun tiket dan tak ada org jaga pintu masuk...dah nampak dia start nak kencing kami....


kasut kena letak luar, boleh jer jinjit sendiri kalau ada plastik. bayaran sepasang kasut INR10, tapi kami byr INR10 utk dua pasang sbb tak faham apa dia ckp...hahahaha

bangunan blh kiri adalah masjid dan yg warna putih adalah makam ahli sufi nama salim 
kubur tentera akhbar khan...

sedikit sejarah dan cerita pasal akhbar khan iaitu pemilik fatehpur sikri : akhbar khan ada tiga org isteri, sorang islam, sorang hindu dan sorang kristian...dan dia punya ramai gundik...mengikut tour guide gundik2 ini hanya perhiasan shj, tapi mereka tidak berkhidmat pun kpd akhbar khan, mereka dtg ke istana ini utk cari perlindungan....
shah jahan merupakan cucu kepada akhbar khan dari isteri yg beragama hindu... 
 dikatakan tunnel ni blh sampai ke bandar agra..





pemuzik dan penyanyi dpn makam salim

tour guide suruh kami masuk kat tpt makam tu, katanya blh doa apa sahaja dan mustajab la doa kat sini...bila kami tak nak masuk, dia mcm pelik sbb dia kata semua org yg dtg sini akan masuk doa...well kepercayaan berbeza...pada aku, kalau nak doa kenapa perlu mengadap kubor walaupun dia ahli sufi...lps tu kena ikat2 tali pulak lps doa...haishhh....mcm tak brp nak betul jer...

 dalam masjid

time ni takder la pulak tour guide nak suruh kami solat dhuha ke apa...padahal itu lagi baik dari duk beratur keliling makam dan doa pastu ikat tali...

dimana shj ada org jual2...
daripada batu marmar katanya....
kami dah bergerak balik...sblm tu aku mintak tiket dari tour guide konon nak dijadikan kenangan....kelam kabut dia pegi byr...kat tiket tulis INR250 tapi ada cop lain tulis INR500....bila aku tanya...dia kata ini tiket lama sblm kerajaan naikkan harga...lantak ko la...tp bila aku check balik mmg betul entrance fee adalah INR500
kalau aku tak mintak tiket tu...mmg ngap kat dialah INR1000 tu....kaki penipu betul diorang ni...


 tuktuk yg kami naik...

 kami tunggu kat sini sbb si santosh pegi gunting rambut...seriau jugak sbb semua lelaki...tp tour guide ada temankan kami....
kereta santosh...
kami stop utk lunch kat sini...makan secara buffet...INR500 per person....bayaran ni tidak termasuk tax dan tip

kami memilih makan kat dalam 

Previous
Next Post »
2 Komentar
avatar

Mcm penah bc psl tour guide tak bl tiket or dia bl rege local utk foreigner.

Mcm2 ragam haha

Balas
avatar

diorang sgt terdesak....sbb tu sanggup menipu...disebabkan hal tu, saya bagi tips INR100 shj....hahahha....geram punya pasal

Balas