sharing is caring

okay....utk peringat diri sendiri dan kawan2 semua...yang baik jadikan sempadan yg buruk jadikan teladan...ewahhhh

boleh lah baca doa ni....aku ambik dari FB ustaz Don



Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din menceritakan kepada kami tentang kaifiyat (kelebihan) doa ini. Bacakan 3 kali setiap kali sebelum memulakan sebarang perjalanan. Jika dalam waktu membaca itu ada gangguan yg membuatkan kita berhenti membaca seperti deringan telefon, orang memanggil kita atau apa sahaja, diisyaratkan kepada kita bahawa sebaiknya menangguhkan sebentar perjalanan kita itu. Tunggu sehingga 5 minit, bacakan sekali lagi, dan jika tiada halangan, teruskan perjalanan. Sekiranya masih lagi terganggu, tangguh terus perjalanan kerana boleh jadi akan ada halangan diperjalanan. Wallahua'lam - Admin

*Doa ini boleh dibaca setiap waktu, selepas solat, mohon dihindarkan segala bentuk musibah/bencana kepada diri & keluarga. 

Ini pulak yg mak aku selalu pesan bila nak travel...(makcik nik nab pun nak enter the frame youuuu...hahahahah)

AZAN slow2 sambil melangkah masuk...insya Allah kita mohon dijauhi syaitan yg cuba melalaikan kita, biasalah kita terlebih excited kan kalo naik kapalterbang....hihihi

semoga kwn2 yg bakal travel, selamat pegi dan kembali in one piece...

--------
Sambungan sikit dari doa di atas...

Hasbi-allahu la ilaha illa Huwa 'alaihi tawakkaltu 
wa Huwa Rab-bal 'arshil 'atheem

حَسْبِ اللهُ لا إله إلا هو، عليه توكلت
و هو ربَ العرش العظيم.
Previous
Next Post »
6 Komentar
avatar

Liza, bagus sharing ni, ayat ni jm kerap dgr dari radio ikim, bagus sbg panduan kpd kaki travel cam jm ni heee. Waktu baca tu mcm bernasyid sikit cepat ingat :-)

Balas
avatar

good sharing ... sape la yg excited naik plane tu yer.. aku ni kalau ade choice jalan darat ke korea tu, mmg aku amik jalan darat... lame takpe as long as i can skip the unbearable moment being in confined space 35,000 ft up on the air.. serius skeri okeh...

Balas
avatar

JM, doa tu kalo sy baca ada sambungan sikit tp yg ni duk google cari dari tadi tak jumpa...sy tulis dlm rumi yer...

*hasbiallah hulaila hailla hitawakkal tuwahua robbul arsyila'zim*

Balas
avatar

azra...
aku lah tu yg excited...wpun dah ada seat number, tp tetap nak berebut2 masuk...wakakaka

aku pulak tak suka naik flight sbb aku tak tahan mabuk...mmg kena mkn ubat dan utk sejam pertama tu mmg tak leh nak sandar, sbb nnti akan ada tolakan angin dlm bdn...maka mcm ibu mengandung lah aku...

yer betul tpt sempit mmg tak selesa..nak2 kalo dpt seat tgh...ya ampun....dgn size bdn aku ni patut dpt dua seat okay...sian jiran tetangga..

Balas
avatar

Thanks for sharing Liza. Insha Allah, sama2 kita praktikkan. Aku macam Azra gak, kalau ada jalan darat akan ku elak naik flight. Tapi apakan daya.

Balas
avatar

bibie...errr aku okay jer naik flight except part aku mudah mabuk...skeri tu ada sikit bila turbulance tp selalu nyer aku membuta jer sbb kesan ubat tahan mabuk....heheheh

tp kejadian mh370 ni wat aku rasa tak tenteram sikit laaa....

Balas