HOKKAIDO 2018

5/9/2014 & 6/9/2014

utk itinerary sapporo, aku cuma book one-day trip ke lake shikotsu dan lake toya shj dan tarikhnya adalah esok... 
lain2 redah sendiri...
pagi sblm gerak baru terkial2 cari maklumat...

kami decide nak ke chocolate factory...

view dari apartment....masa ni ambik gambar nak kasi kat famili sbb depa duk risau ribut mlm tadi....

akibat ribut mlm tadi....longkang dpn apartment kami jadi keruh....apa la nasib ikan2 tu kan..
kesan ribut...takder la bumbung terbang ke apa....just daun2 pokok shj
dah sampai choc factory...
 jgn tanya mcm mana nak sampai sini....sbb aku ikut shj...
langit masih mendung....
dlm choc factory ni ada taman....byk figura2 kartun...layan jerr
beli ice-cream kat luar dan duduk2 kat taman...
tiba-tiba ada show dari menara jam tu

lps mkn ice-cream...jom masuk dlm...
dalam ni ada surau
blh muat 2 org shj sekali solat...sbb arah kiblat senget ke penjuru dinding
tpt wudhuk
disebabkan factory ni dlm proses renovation, dia bg masuk free tp tpt2 tertentu shj...
ada la budak2 yg join buat coklat
dah sampai sapporo semula....singgah kat odori park...layan tv tower duk main lampu...
balik ke apartment...
kami decide mlm ni pun semua tido satu bilik jugak...
anak buah aku dah tido awal...
aku dan kwn aku dkt kul 12 jgk baru terlelap...

tiba-tiba....

ya...gempa bumi kwn2....
alert diterima semasa bangunan sedang bergoyang...
Allahuakhbar.....

Aku terbangun sbb katil bergoyang dgn kuat....
automatik aku mcm merangkak kat atas katil...knees and hands down...
aku pandang anak buah aku....dan kwn aku...
anak buah aku org pertama yg ckp...
"gempa bumi suja....gempa bumi...
lari bawah meja...lari"

aku terus lompat dari katil dan masuk bwh meja...
time tu bangunan masih bergoyang...
meja tu kecik jer....
masa kwn aku cuba loloskan diri utk masuk...
bangunan berhenti goyang...

kami lari ke living hall...
dan decide utk turun...
aku sempat ambik beg yg ada passport, hp dan duit...

kami tak guna lift...
tp lari turun tangga,,,
apartment kami kat tkt 10...
dgn lutut sakit...
aku cuba lari selaju yg blh...

bila sampai bawah...
bangunan kami masih ada elektrik
bangunan depan dan hotel sebelah sudah black-out
kami berkumpul tepi jln...

aku sempat text kwn aku
bg details kami semua...
incase ada apa2...

lawson simpang jln tiba2 tutup...
mungkin sbb black-out...
kami tak tahu apa nak buat...
kalau ikutkan....lawson tu adalah tpt berkumpul jika ada bencana...
ini info yg kami dpt masa cari psl ribut jebi...

tgk org2 tempatan ke hulu ke hilir...
mcm kalut....
semua pegi dan balik dgn plastik penuh makanan dan air...

anak sedara aku kata...jom pi beli apa yg patut...

blackout...

kami ke seicomart berdekatan....
kedai tu pun black-out...
tak nampak apa2....
hanya berpandukan lampu hp...
capai roti dan air...

kami ke sudut kedai...
duduk kat meja dan fikir apa nak buat...
sempat solat subuh...

kemudian pekerja seicomart ckp kat kami yg kedai dah nak tutup...

kami gerak ke pondok dpn longkang besar...
pandang je org lalu lalang...semua kalut pegi beli makanan..
nampak satu pakcik ni...tekan2 vending machine...nak beli air...
tapi kan karan takder....vending machine pun out...

traffic light semua dah mati...
sekejap2 bunyi siren...
tp tak tau siren apa...
bomba? polis? ambulan?

bila dah terang sikit...
kami masuk menumpang lobi hotel dpn apartment kami...
bila blackout, automatik air pun tak ada sbb semua guna letrik...
tp sempat la tumpang toilet hotel...dgn saki baki air yg ada...

hotel tpt kami tumpang teduh...
masih ramai yg mundar mandir kat bwh apartment....

dlm kul 10 pg.....aku dan kwn aku decide nak naik ke apartment...utk ambik brg2...

sblm kami naik...
jumpa dgn satu famili dari malaysia...

depa sewa kat tkt 9...tapi relax jer...

bila aku tanya...yg lelaki tu ckp...

sedar bangunan goyang tp tutup kepala dgn bantal pastu sambung tido...
boleh????


kami guna tangga sbb lift out...masa naik tu perasan la ada serpihan2 batu jatuh...

seramm...


pack baju utk 2 hari, kami cpt2 turun...

kami gerak ke nakajima park...
tak tau nak gi mana sbnr nya...
kat situ pun dah ramai org...
semua dgn beg besar...
mngkin terkandas nak gi airport...
subway, train, tram semua tidak beroperasi...

aku text host...yg bagusnya walaupun api air dah tak ada tp internet still ada..
ckp dgn host kami lepak kat taman sbb takut nak balik rumah...
dia dtg cari kami....baik betul host...
dia kata bangunan tu selamat...bangunan tu dibina utk tahan gempa...dia cuma akan goyang shj tp tak akan ranap...

Allah....berderau darah bila dengar...


beratur ambik air...
kami tak ada info yg jelas apa yg berlaku...host cuma ckp elektrik akan ada balik dlm kul 4 ptg...
kami decide nak balik ke aprtment...
tp aku surrender...aku tak nak panjat tangga dah....
aku sanggup tunggu bwh sampai karan ada....naik dgn lift
lutut aku tak mengizinkan....cukuplah tadi dan naik sekali...

kemudian kami jalan kaki ke town...nak cari info
semua convenience store tutup....
kalau bukak pun makanan habis...
phone aku tinggal nyawa2 ikan jer...dgn takder karan....mcm mana nak charge...
membebel anak sedara aku sbb aku takder power bank...heheheheh

kami stop kat odori park...
jumpa lg satu family melayu...
depa mlm tadi kat furano...
dia kata ada jugak goyang tp tak kuat sgt....

kemudian dtg lah sorang rakyat jepun ni...
baik sgt....dia call suami dia yg kebetulan kerja kerajaan....
kami dpt info ada dua tpt shelter utk pelancong terkandas...
dari dia juga kami dpt tahu airport chitose tutup sbb ada runtuhan..
aku ingat nak ke asahikawa airport shj, ambik flight ke tokyo...
tp transport nak ke asahikawa takder, train bus semua tak beroperasi...

dari kakak ipar aku....dan nombor ni adalah nombor yg sama diberi oleh suami pompuan yg tolong kami tu


let's go to shelter....
shelter pertama dah crowded....dan jenis bilik2....lemas...
kami jalan ke shelter kedua....
dewan sekolah....
kami decide nak tidur kat sini shj mlm ni....
kat sini ada petugas yg blh berbahasa english...
dpt lah sikit info....

kami dimaklumkan elektrik hanya ada kat JR stn sahaja....tpt lain blm ada..
most probably apartment kami pun blm ada elektrik...
takder letrik means air pun takder


shelter...ramai rakyat korea...

sebelah aku ada satu couple korea....
yg lelaki tidur sblh aku...boleh???
gefren dia relaksss jer....boleh kot kalau dia tukar tpt kan??/
aishhhh.....


siap set rambut tau ahjumma2 ni semua....

kami dpt makanan free....
sedih....

nasi dgn seaweed
blanket free
pengalaman tido di shelter adalah satu benda yg tak pernah terfikir....
kat negara sendiri pun tak pernah kena pergi tpt perpindahan mcm ni....

mlm tu aku takder la blh lelap sgt....
mcm fobia...pandang syiling dewan...punya la besar lampu...
adoiiii kalau gempa lagi....adakah lampu tu akan jatuh???

perut aku pun sgt behave...
takder la rasa nak ke tandas...
aku tak sure air ada ke tak kat tandas...
mesti ada la kan...tp kena berjimat...

Previous
Next Post »
4 Komentar
avatar

omg takleh nak bayang cemane nak hadap emergency situation camnih
T___T

Balas
avatar

Nasib ada 3 kepala...masing2 bg idea...
Dan trip ni mengajar aku utk selalu bawa powerbank...heheheh

Balas
avatar

Scary betul experience ni.tapi satu memori yg org lain tak de

Balas
avatar

Yup betul syieda...

Kenangan terindah

Balas