KASIH IBU


cerita maid mak aku....

maid pertama thn 2012...org kemboja...kampong cham...keje 3 tahun..
balik sbb nak kawen...
maid kedua... org jawa tengah....keje 2 thn...
balik sbb dah cukup kumpul duit...

kemudian thn 2016 mak tinggal di Darul Insyirah....
satu tempat penjagaan warga emas...
mak gembira kat situ...
ramai kwn...tapi mak letih...
pegi pagi dan ptg balik...

2019...aku lengkapkan perabot rumah aku di bangi...
ajak mak tinggal kat situ...
jarak rumah aku dgn DI cuma 10 minit...
tp mak tak suka rumah aku....
apartment....mak bosan....takder tpt nak tanam bunga...
akhirnya semua perabot aku bg anak sedara aku..
dan rumah tu aku sewakan kosong....

aku mula mencari maid harian...
ada....tp bertahan cuma dua minggu....
sementara dpt yg baru....aku terpaksa cuti...

dpt lg yg baru....bertahan 3 bulan...
aku kena cuti lagi...
dan seterusnya aku terpaksa ambik cuti separuh gaji...

aku juga terpaksa ikuti sessi kaunseling...
aku tertekan....
aku tiada sokongan...

bulan jan/2020 dpt maid sepenuh masa...
melalui agen yg aku dpt nombor dari internet...
aku dpt tarik nafas lega....Alhamdulillah...

mac/2020 pkp bermula...
sehingga jun/2020 aku di rumah...
julai/2020....maid minta berhenti...
Allah.....aku buntu...tak tahu apa lg yg aku patut buat...

bermula la episod aku cuti lagi...
seminggu cuti...aku pelan2 pujuk mak utk ke DI semula...
mulanya mak mahu...
seminggu di DI...
mak mula menunjukkan tanda tidak suka...
aku faham...faham sgt2...
mak letih ulang alik...
pukul 7.15 pagi dah kena keluar...mcm nak masuk ofis...
pukul 5.30 aku jemput mak...
kebetulan sekolah sudah mula dibuka...
jem sana sini...
dari bangi ke seri kembangan....satu jam setengah paling cepat...
pukul 7 mlm baru sampai....
mak letih....

aku kasihan kan mak...
Allah sahaja yg tahu...
tp apa daya aku???

aku mula mencongak2 jika aku berhenti kerja...
pencen akan dpt bila umur 55...jpa kata....
manakala gratuiti akan dpt sebaik shj pencen diluluskan...
dgn duit itu selepas ditolak baki loan rumah...
aku rasa aku masih mampu utk hidup sehingga dpt pencen bulanan...

utk penilaian tahunan aku thn lps...
markah disiplin..
penilai pertama bg aku 0
penilai kedua bg aku 3
purata dpt la 1.5 over 5...
mungkin sbb aku byk ambik cuti atau cuti secara tiba2...

dan tidak mustahil sejarah itu berulang utk thn ini...
dari aku dikenakan tatatertib...
baik aku mohon pencen awal...

kwn2 di ofis pun ada yg faham...
ada yg tak faham...
mungkin kisah aku mcm...
.
.
.
.
.
never ending story...
alasan sama shj setiap kali EL...
lama2 mereka muak dgn alasan itu...
barangkali...

Ya Allah....
bantu lah aku...
aku mahu gembirakan mak aku...
kwn2 lain ada rezeki punya anak2 dan suami...
aku diberi rezeki menjaga mak...
aturanMu sungguh sempurna...

😥😥😥



1 Comments:

Yana Kama said...

May Allah ease your ways and open up your rizq kak.. Allah knows your effort kak.. Keep rising up kak, sabar dan moga akak istiqamah dalam menjaga bonda akak.. its ok to be sad, nangisla kak.. kita pun manusia biasa.. ada keberkatan doa ibu untuk akak.. doakan saya juga sekuat kak liza.. take care tau kak

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

My Blog List

  • Salah satu tempat yang sememangnya dalam list aku nak kunjungi bilamana first sekali aku beli tiket ke Fukuoka ni adalah Sakurai Futamigaura. Jangan tanya...
  • U all biasa dengar Serabai? Kuih traditional sangat pada i. Masa kecik2 dulu arwah atok selalu bikinkan Serabai ni. then after some times rasanya tak p...
  • Rumah Makang yang terletak di Cyberjaya ni merupakan kedai makan pertama yang aku dine in sejak PKP dilaksanakan...masa ni aku nakpi ke Sungai Besar ambil ...
  • Besides Cameron Highlands, Sabah also has its own homegrown tea plantation in Ranau, a town that takes more than 3 hours drive from the city center of Kota...
  • Untuk pengetahuan semua, mana2 pekerja swasta yg diberhentikan keje boleh *membuat tuntutan elaun kewangan dari Perkeso *as long as pekerja tersebut ada ...
  • Percubaan pertama
  • For decades, visitors flocked to Australia to enjoy its great outdoors and witness its wonderful wildlife. Now, *Australia*’s vibrant gastronomic scene ...
  • Assalamualaikum dan salam sayang buat semua sahabat reader 😗 PKP –Perintah Kawalan Pergerakan Lama betul tak update entri...bulan Mac tak ada entri l...
  • Walau duduk kat rumah kita masih boleh menyimpan dari segi cash back. Dulu kalau travel agoda dan booking.com termasuk dalam shopback.Tapi dah tak boleh ...
  • Selepas lunch, kami teruskan lagi perjalanan yang panjang sampai lah petang. Look at the view.. Magnificent! We crossed the High Atlas Mountains & Tizi N...
  • I have yet to show how to do a 1 day trip to Nami Island-Petite France -Garden of Morning Calm with Gapyeong City Tour Bus. This is a DIY step-by-step it...
  • *3 Legged Frog Hostel* Untuk Beijing trip ni kami stay di hostel sajork. Budget tipis la katanya.. Payah gak nak cari accommodation yang sediakan 3 katil...
  • *PAKEJ MENARIK - SYARLIZ TRAVEL GROUP - TAHUN* 2⃣0⃣1⃣9⃣ ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ . ✅Jom semua sudah ada plan ker nak travel untuk tahun 2019 ? pakej menarik sud...
  • trip pembukaan untuk tahun 2017..ke boracay pulak. trip kali ni memang sekejap je...sebab aku bukanlah penggemar pantai yang tegar..hehe sebab ada final ca...
  • *Cara Minum Untuk Kegunaan Harian*. ESP boleh diambil sekali atau dua kali sehari. Kuantiti setiap kali makan sebanyak 1 SUDU BESAR + minuman kesukaan ki...
  • Lama sungguh cik Z tak update blog ni. Jadi kali ni cik Z nak kongsikan itenary ke Maldives untuk 4 Hari 3 Malam dulu. *DAY 1: WEDNESDAY, 25 JULY 2018...
  • Hello! Kalau kita pegi ke Ho Chi Minh, Vietnam memang aku tau memang takkan menjadi satu masalah dalam bab nak mencari makanan halal ni. Cuma tu la kena t...
  • Seminggu sebelum puasa sempat ke Yogyakarta dengan Eiza dan Ecah. Saje cuti-cuti Indonesia since dah lama tak berholiday tiga orang. Actually plan untuk b...
  • Assallammualaikum wbt Blog ayufatarina.com dah exceed bandwith pulak.. So saya gunakan blog alternatif ni ye Kepada anda yang nak order Harum Manis Origin...
  • Salam Lama sungguh tak update blog.. Bukan tak nak update tapi agak lama juga tak travel.. Recently travel ke vietnam.. InsyAllah.. bila ada mood nanti2 ak...
  • *Bulan lepas kawan diploma masa kat UiTM Melaka dulu dtg bercuti di Italy 3 hari. Hampir 9 tahun tak jumpa last2 kitorang berjumpa kat Rome akhirnya. Terh...

Social Share Icons

About us

Home Ads

Popular Posts

BTemplates.com

Blogroll

About

Copyright © ^solo traveller ^ | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com