day 1 (hong kong) 18 Jan 2010

3.30 am : aku, azian, zana, dan airee lepak2 kat mcdonalds sambil tunggu kaunter check-in bukak, dah tak lalu mkn dah, ngantuk pun yer, lps jer check-in, minum coffee lak...aku tak nak...airee ambik sprite....pagi2 buta telan sprite...cirit kang...hahahaha....kul 5.25 airee masuk...flight dia direct ke HK kul 6.05...kitorang gerak masuk kul 5.45 flight kul 6.50 ke shenzhen...masa beratur utk boarding....baru perasan kitorang 3 jer melayu...lain2 sumer chinese...not sure chinese dari malaysia or dari shenzhen....muka sama jer...

11 am : sampai sudah kat bumi shenzhen....sejuk nya...huhuhu...cam duk dlm air-cond...mula2 kat imigresen...cop passport...semua okay....ingat kan takder mslh lah....sekali bag kitorang sangkut...sbb zana bwk wet tissue...diorang kata ada fungus...so bahaya...siap nak bwk kitorang gi hospital tuuu...weyyy cuak ooo....seram sejuk tak yah citer lah....masa tu pikir naper lah aku dtg sini....aku nak balik....tolon tolon tolon....beg kitorang sumer dia kuarkan isi perut...check satu2....damn!!! makanan yg belum bkk...dia bwk pegi scan...sekor2 tu....dkt 2 jam jugak duk soal jawab ngan mat kastam tu...dia sorang jer yg agak okay...leh ckp english...yg lain guna bahsa isyarat....bkn setakat bhs isyarat...bhs kaki tgn sumer kuar...kasar2 ooo diorang....akhirnya...fuhh kitorang lps...wet tissue tu disedekahkan dlm tong sampah....kuar2 jer airport yg tak brp nak besar tu....terus nampak taxi...naik...dan zupp ke lohu station....kitorang nak cepat2 sampai ker HK...ngeri sungguh rasa....

sampai jer lohu....terus pegi kat imigresen....cop passport utk kuar china dan cop lg utk masuk HK...penat tak yah ckp laaa....masa tgh beratur....jumpa satu mat cina (dari penang tp dah migrate ke shenzhen) dia bwk kitorang naik train...patutnya turun kat mongkok tp sbb kena interchange train so kitorang decide ikut jer mat tu pegi mongkok east...

3pm : sampai lah kat cityplus hostel...after berpusing2 gila babas nak cari sincere building...perkataan sincere building is printed in A4 paper...so pikirlah ek...camner lah kitorang nak nampak....sampai jer tkt 9 which is cityplus hostel terletak....terkejut lagi sbb kitorang tak leh check-in...alasan diorang....katil roboh...what the....isshhh....geram nyer....that auntie (dina...i guess she's from philiphine) janji by 5pm katil akan okay...airee dah sampai dulu....terkekek2 dia gelak kan kitorang...bilik dia okay...so semua brg sumbat kat bilik dia dulu...azian ngan airee nak kuar jln2....aku ngan zana tak nak...ingat nak baring jap...ms.dina bg bilik transit kat aku ngan zana kat tkt 14 sementara tunggu katil siap....waaaa.....best nya leh baring....terbangun sbb azian called...suh siap cepat...nak pegi naik cruise....pas mandi...ambik train dari mongkok pegi errr.....lupa lak pulak....tp lalu kat dpn bangunan HK culture art...ada 2-3 buah muzium area ni...tp sbb dah mlm...tak masuk...not sure bukak lg or not...

waaa.....tongkang ni byk goyang2 laaa....aku duduk jer kat tepi...seram ooo...kang tetiba termuntah....sapa nak jwb??? tp snap gambar tak lupa....ingat nak ambik video tp tak reti...tekan2 menu...still tak leh...huhuhu...after 45 minutes...sampai lah ke daratan semula...wo oh...bdn aku tak leh stabil....jln2 kat tepi tu...tunggu symphony of lights...tepat jam 8 mlm...start...waaaaa......lawa nyer....cannot describe in any languange...heheheh....terpampan jer tgk....huhuhu...mmg ramai yg duk melepak2 tepi tu utk enjoy the show...really great show...abis jer show...jln lagi...lupa lak nama apa...jumpa tapak tgn celebrities...aku ingat aku ni terer la ngan artis2 HK ni....rupanya ceh....sikit jer aku kenal...dlm sejuk2 tu sempat snap tapak tgn andy lau ngan michele yeoh...lalu padang permainan...funny gak sbb kena naik tangga utk pegi tmn tu....HK kan berbukit...naik train pegi jordan...not jordan jordan...tp jordan in HK...

jln2 kat jordan road....masuk kedai keluar kedai...zana beli kasut...kat situ semua kedai jual kasut jer....airee kata...ni mmg one stop centre for kasut2 ni...patut laaa....yg lain window shopping jer...lalu kat ladies market....temple nite market....dan mcm2 market lagi lah....byk gila brg yg best...jln kaki sampai hostel....fuhhh gila penat....sampai bilik....mandi...semayang...mkn mee maggi ngan burger mcd yg beli kat lcct....huahauahua....bajet maaaa....pastu tido...zzzzz

sedikit info psl CityPlus Hostel, Mongkok..

lokasi : dkt dgn subway mongkok station. kuar je pintu utama terus nampak ladies' mkt. heaven heaven
staf : tip top
cleanliness : 7/10
bilik : agak sempit tp sbb aku duk sorang jer, nothing to worry
bathroom : sempit gilerrr
hall : tecit nyer, cuma ada 2 pc with free wifi. satu desk utk proses2 register


direction ke CityPlus Hostel

bilik air...so tiny



Previous
Next Post »
0 Komentar