Pre-adventure


Dah 2 minggu isu psl travel aku bln 8 ni menjadi topik hangat dikalangan keluarga...mind you my anak sedara nak kawen bln 8...hahahaha ejas punya ejas, tarikh kawen dia diawalkan seminggu untuk memberi peluang supaya aku dpt menghadirkan diri....tidakkkkkkkkkk kenapa jd gitu??? Waakakakaka

Kos yang dah dibayar setakat ni:
Tiket KL-LONDON (MAS) = RM1897.94 (USD616.52)
Tiket ROME-KL (Saudi Arabian) = RM1417.61 (€351.23)

>>> kos flight RM3,315.55

LONDON
Tune Hotel (3mlm) = RM278.55~~~ http://www.tunehotels.com/my
London Pass with travel (2days) = RM390.75 (GBP79.43) ~~~ http://www.londonpass.com/
London Eye

>>> kos utk London RM669.30

Transportation (per person) Ni tiket antara NEGARA


Eurostar : London-Paris Nord = RM215.24 (€48.5+4) ~~~ www.raileurope-world.com/
Thalys : Paris - Brussels = RM 89.76 (€22) www.thalys.com
Eurolines : Brussels-Amsterdam= RM36.31 (€9) www.eurolines.be/en/
CNL : Amsterdam-Zurich = RM198.46 (€49)~~~ http://www.bahn.de
Allgaeu Express : Zurich-Munich = RM62.85 (€15) www.allgaeu-airport-express.de
CNL : Munich-Venice = RM328.87 (€79) www.bahn.de
Italo : Venice-Florence = RM82.48 (€21) www.italotreno.it/EN/Pages/default.aspx
FrecciaBianca : Pisa-Rome = RM96.44 (€24) http://www.trenitalia.com

>>> setakat ini  kos utk tiket ialah RM1,110.41 bersamaan €271.50

Excursion (pp)
Vatican ticket = €20 (RM84.93)
Colosseum ticket = 16eur (RM70.40)

Booking fees hotel (per room)
Shelter city : eur7.20 (RM30.76)
M&J Hostel : eur1.00 (RM4.24)

 >>> semua sekali exp. kat Malaysia shj = RM5,285.59
(semua ni byr guna cc - pandai2 lah manage sendiri bila dan bagaimana nak byr)

Booking dan bayar cash pada hari kejadian.
Hotel Cambrai, Paris (2mlm) = €130 ~~~ http://www.hotel-cambrai.com/
Hotel Liberty, Amsterdam (1mlm) = €54 ~~~ http://www.hotelliberty.nl/
Hostel Shelter City (1 mlm) = €58.5
Best Western Montana, Zurich (1mlm) = CHF158 ~~~ http://www.hotelmontana.ch/
Valley Hostel, Lauterbrunnen (2mlm) = CHF132 ~~~ http://www.swissbackpackers.ch
Hotel Dolomit, Munich (1mlm) = €82 ~~~ http://hotel-dolomit.de/
Delle Nazioni Hotel, Florence (1mlm) = €92.65 http://www.hoteldellenazioniflorence.com/
Relais Dei Cinquecento, Rome (2mlm)=€198 http://www.hotels.ru/eng
M&J Place Hostel, Rome (2mlm)=€160 www.mejplacehostel.com

When in Rome Accomodation (2mlm) = ???

>>> Kos utk seorang = €261.60 dan chf 145 (tak termasuk city tax)
Hotel Liberty c
Maka tamatlah sudah episod mencari hotel/hostel utk 13mlm. Harga mmg...emmmm blh termenung laaa.... Paling murah hotel kat Amsterdam dan paling mahal ialah hotel kat Zurich.

Tips:
  1. Book direct dgn hotel, kalau nasib baik dpt discount. Kat Zurich aku dpt 10% less, kat Florence 15% less dan Munich dpt 5%. 
  2. Make sure booking yg ada kemudahan free cancellation - tp kalau dah confirm dgn iti, blh jer gamble...no refundable akan murah by EUR10-20
  3. Tiket train better beli direct dgn web train tu sendiri, cth Trenatalia.com sbb takder booking fees. Jimat lah 2-3 euro
  4. Beli awal tiket train, aku dah kena, cuma berbeza 2-3 jam shj tp tiket dah berubah dari €19 ke €29. 

Kesilapan setakat ni,
  1. Beli Eurostar dgn raileurope-world.com (booking fees EUR4, kalau raileurope-asean.com cuma EUR2 shj) bijak sgt kannnn 
  2. Booking Hotel Liberty - aku baru dpt jumpa the cheapest way from brugge to amsterdam, by coach Eurolines (bus la tu). Cuma EUR7 shj. Tapi malangnya bas ni sampai Amsterdam kul 8.25mlm, dan hotel liberty cuma open utk check-in sehingga 8.00mlm - try email the owner but he refused to extend the time. Dia suh jer cancel booking or arrange masa sampai. Jika cancel, tetap kena bayar. Sekarang tgh fikir worth it tak kalau proceed jer ngan plan asal (guna train dari bruges to amsterdam) or skip jer belgium. huhuhu sedih maaakkkkkk atau tukar hotel lain. Done with the math, 
  • kalau tukar hotel dan guna bus, hotel lama (27)+ hotel baru (30) + bus dan tram (10) = total cost eur67 - sampai 8.25 mlm
  • dan jika guna train dan keep the same hotel, hotel (27) + bruges-antwerp (15) + antwerp-amsterdam (49) = eur91 - sampai sebelum kul 7mlm, blh la ronggeng kat red light district jap...hehehehe
>>> Setakat hari ini, aku baru tukar:

RM772 (€195), RM416 (€100), RM414 (€100), RM418 (€100).
RM681 (£145)
RM136 (chf40)
I need more money......arghhhhh mana nak cari duit ni??

Tiket2 transport dan tiket masuk yg perlu di consider utk perjalanan dalam negeri

Brussels : 1 Jump

Amsterdam : GVB Card

Rome : Vatican Ticket, Colosseum

German : Bayern Bavaria
Previous
Next Post »
17 Komentar
avatar

sis,bile pegi ni??waauu..teringin sgt nk buat route ni..serius jelessss...

Balas
avatar

Insya Allah, 2minggu slps raya puasa.

Ni pun byk tak lengkap, ingat nak ke innsbruck, tp masa kat germany terpaksa dipendekkan, kalau tak blh ambik one day trip ke innsbruck dari munich.

Saya ikut sikit2 iti dari blog2 org lain...hihihi...jom tiket mas ada offer

Balas
avatar

liza... bila nak fly.....
tak sabar nak follow citer neh..

Balas
avatar

hi syieda...pegi 27/8 insya Allah...
skrg tgh kalut nak cari duit...euro tgh mahal....stress

Balas
avatar

Wowww mmg menarik trip mcm ni tapi duit adalah kekakangan paling utama bg JM

Semoga success trip ni nanti dan x sabar nk baca xperience kt sana nanti :-)

Balas
avatar

Betul JM, duit mslh utama. Abis semua saving...huhuhu

Balas
avatar

Assallammualaikum sis,

Salam perkenalan!

sis tak bermalam di Belgium ke? Ini pendapat peribadi saja ye, Belgium is a place worth the visit, macam Antwerp, tempatnya cantik, makanan halal sangatttt mudah didapati.. Masa di Belgium, saya sempat melawat Antwerp, Ghent & Brussels.. Kalau singgah di Antwerp, jangan lupa makan waffles kat train station tu ye, wafflesnya lebih sedap dari waffles di Brussels!

Owh, RLD tu muka pukul 9 ke atas, sebab skrg spring nak masuk ke summer, so malam lambat sangat, kalau buka awal2 tak nampak red lightnya bernyala! hahaha.

Semoga Allah mudahkan perjalanan sis ke Europe ni!

Balas
avatar

Salam perkenalan...

Tq Ayu...saya mmg tak bermalam kat Belgium...singgah kejap jer dlm 5 jam kat Brussels, on the way nak ker Amsterdam.

Makan waffles tu agenda utama dgn my travel buddy...hahahah

Plan asal nak ke Brugges pastu dari Brugges nak stop kat Antwerp utk Amsterdam tp tu lah..kekangan masa...terpaksa let go Bruges dan Antwerp..huhuhu sedihhhhh

Balas
avatar

owh 5 jam di Brussels dah mencukupi tu untuk cover tempat2 wajib dilawati macam Grand Place & Maneken Pis.. Kalau nak makan, Subway di Brussels menyediakan makanan halal, waffles pulak ada 2, satu yang berharga 1E, satu lagik berharga 2E.. yang 1E tu di area Meneken Pis, yang 2E tu di bahagian Grand Place.. Ice cream dia pun sedap tau, 1E aje one scoop, ni pun di area Meneken Pis.. Saya tak sempat lagik nak menulis pasal Brussels, tapi kalau Liza ada apa2 pertanyaan, boleh la tinggalkan di bahagian contact me kat blog saya, saya cuba beri info setakat yang mampu ye.. :)

Balas
avatar

rasa tak sabar nya nak pegi....tq so much for the tips. nanti saya drop msg kat blog awak...

Balas
avatar

mesti perasaan dah berkobar2 skrg ni kan! hehe.. jangan lupa ambik gambar banyak2 tau!

no probs dear, just sharing apa yang saya pernah lalui di belgium & amsterdam :) almaklumler, kita kan budget traveller, kena carik tempat makanan & souvenir murah2! haha.. ok dear, take care!

Balas
avatar

Salam..

Wahh trip impian saya..hehehe. Boleh la saya nak refer nanti? Murahnya ticket ke London dan murah sungguh ticket dari Rome ke KL..untung arrr. Beli bila ticket tu??

Balas
avatar

Salam...

Tiket beli thn lps lagi...

Rasa berdebar pun ada, takut pun ada, suspen sungguh...huhuhu

Balas
avatar

salam kenal kak...wahhh xsabar nak dgr cerita...hihi tgh plan nak explore europe jugak....nnt boleh refer route akak...best of luck!

Balas
avatar

salam..Ija sini
saya nk tanya yg tiket Thalys tuh beli guna cara apa? ada terbaca blog yg ckp tiket Thalys susah nk beli guna CC dr asia nih.betul ker? saya tgh merancang trip budget utk europe tahun depan..

Balas
avatar

Wsalam...saya beli tiket guna website thalys tu sendiri dan guna cc dari malaysia. Ok jer lps...takder hal. Setakat pengalaman saya beli2 online ni, yg US jer tak lps.

Balas
avatar

terima kasih atas info.baca byk blog ckp x boleh..itu yg tgh cari option lain sekarang nih.

Balas