EUROPE TRIP DAY 1 (LONDON)

28-08-2013

Mode of transport : underground
Accomodation : Tune Hotel (RM278.55 per person for 3 nights)
Pass : London Pass (RM390.75 per person for 2 days)
Places : Arsenal Stadium, Camden Market, City Cruise Thames River, Big Ben



A-Tune Hotel, King's Cross
B-King's Cross stn
C-Arsenal Stadium
D-Camden Market
E-Tower of London
F-Big Ben

Kami dah beli london pass with travel januari ari tu lagi...so tak pyh susah2 nak beli tiket train...cuma kena tunggu sehingga kul 9.30am (off peak katanya).

Dan jika london pass ni dibeli bersama dgn travel card dan kad ini dipos ke rumah, maka kad ni blh digunakan utk naik train dari heathrow terminal 5 ni ke mana2 stn. dlm london, free.

Kalau kita memilih utk collect london pass masa kat london, kita tak leh guna naik train dari airport sbb logik nya, card collection berada kat bandar london bkn kat airport. 

Selepas tinggalkan beg kat Tune Hotel, kami ke arsenal stadium/emirates stadium (£17.50). Aku idok ler fans...tp saja nak pegi salah satu stadium yg ada kat london..sempat beli sikit souvenirs key chain utk diri sendiri (£4) dan wrist band utk anak buah (£4).

tips : turun kat Holloway Road Stn. lagi senang utk pegi ke stadium ni.
king cross st.pancras > holloway rd

ini dlm lift utk naik ke level yg blh masuk dlm stadium
emirates stadium dari luar


Dari emirates stadium, kami singgah kat camden market. Abis la £10 utk 4 key-chains dan £10 utk 4 fridge magnet.

Rata2 kat sini semua keychains or fridge magnet empat utk 10 pound. Aku pusing2 pun dpt harga tu jugak.

camden market

Lps tu jalan kaki sambil menghirup udara ke tower hill pier utk ambik cruise. 

Kami naik city cruises thames river cruise (£19).

dari dlm cruise

jejak kami dlm city cruise thames river

Kami stop kat pier yg dekat dgn Big Ben, kemudian lepak2 dpn big ben, dan balik hotel.

Dinner kami malam itu ialah roti yg sgt sedap (£2) mkn dgn tuna yg dibawa dari malaysia...





* harga termasuk dlm london pass. Total : £36.50 tak termasuk underground

Sedikit info psl tune hotel:
Mcm semua sedia maklum yg tune hotel adalah dibawah pengurusan air asia, maka semua kena add on...harga bilik cuma utk katil,air-cond,air panas shj....tapi dah cukup bagus dah...mana nak cari bilik double bed satu mlm £35 yer dak?




Early check in kena caj £15 per room
Letak beg caj £2.5 per bag
Boiling water satu cup £0.50
No microwave
No free drinking water...semua kena beli


Lift sgt2 kecik ok...muat 3 org jer kot...tp ada satu lift yg tersorok..ni std lift blh muat smpai 10 org

Kami bernasib baik sbb mini mart sblh tune hotel sgt baik...indian dari india..diorang tolong panaskan makanan kami, beli hot water 2 cups £0.50, tp syg lupa nak ambik gambar dgn diorang..






Rupa bilik kami....

tune hotel king cross (double room without window)

ok...perasan tak pintu bilik air tu kami letak alas tpt solat? sbb apa tau....ianya frosted glass...dan toilet nyer betul2 dpn pintu...mmg kalo tgh guna toilet...blh nampak bayang2....wpun kami sama jantina...tp ttp segan la kan...dah la pintu tu tak leh nak kunci....even bunyian2 yg terhasil pun mmg clear dpt dengar dari luar....haru betul...

port aku tido ialah yg dekat pintu bilik air tu....kalo kwn aku masuk bilik air...maka aku kena mengiring membelakangkan pintu....perjanjian secara verbal...hahahahaha

Tamat utk hari pertama...

Day 0 <<<     >>> Day 2 
Previous
Next Post »
4 Komentar
avatar

Dah sampai, sambung lagi story :-)

Balas
avatar
Mas_Imz 1:41 PM
delete

salam...nak Tanya..kt Tune hotels tu before check in bole letak brg kan..lps check out bole letak lg x..??dia ada luggage room kan..ada charge kan..tp nk tau bole x letak brg lg after check out...hihii..bru dlm proses nk pilih hotel..

Balas
avatar

sepatutnya boleh la kot....tak tahu lah...sorry tak dpt nak tolong...blh jer try email kat diorang tanya...

Balas