how to pack a backpack

ada yg tanya aku psl mcm mana nak pack brg...ok let me share my story...

2thn dulu aku berkelana ke sydney/melbourne guna backpack yg jenis mcm kat bwh ni...jenis top load...semua brg kena sumbat dari atas...problem nya bila guna beg ni ialah kita susah nak ambik brg yg kat bwh sekali...kalo nak jugak brg tu kena keluarkan semua isi perut beg...so nampak kan mslh nya kat sini??


ihsan dari google

maka utk travel thn 2012 yakni thn lps...aku mula tukar strategi...aku beli backpack mcm kat bwh ni....tp...tetap ada mslhnya...aku susun baju mcm biasa...baju kena gulung utk jimatkan ruang...tp bila kita tegak kan beg...semua brg akan menyerbu ke bawah mcm world trade centre yg ranap dlm tragedi 9-11 walaupun aku dah ketatkan guna tali yg ada....dipendekkan cerita masa ke korea aku agak sengsara jugak dgn isi2 dlm beg aku......

bag ni ada dua bag...dan dua bag ni blh zipkan jadi satu..

Ruang dlm beg...ihsan dari google


utk thn 2013 masa trip ke europe aku tukar lg strategi...aku beli bag 5 beradik mcm kat bwh ni...beli online jer dgn dealmates...harga pun tak sampai rm50....jd setiap beg aku isi brg2 berbeza...cth satu beg isi baju dan seluar...satu beg isi makanan...satu beg isi ubat2 dan toiletries...maka beg2 ni aku susun dlm backpack tadi dan ketatkan betul2...cara ini juga agak senang uk kita capai barang yg kita nak...dan walla aku berjaya...brg2 tak collapse dan beg still blh berdiri tegak...kat sini utk tahu kita betul atau tidak cara isi beg....bila tegakkan beg tu dia blh tegak...heheheh.

beg jenis ni takder poket2 atau zip2 kat luar....semua kena sumbat dlm...sbb tu beg2 yg 5 beradik tu sgt berguna...

lagi satu ltk brg yg berat kat tgh2 beg...yg ringan kat paling bawah...supaya beg tu balance dan tak berat bila kita pakai.......

beg lima beradik

org lain nyer beg...ihsan dari google

Ini beg aku

pandangan sisi beg aku...

beg aku boleh berdiri tegak

TETAPI....ada tapi nya...disebabkan aku ni travel dari negara ke negara...naik train turun train...naik bas turun bas...ada tido kat hostel...ada tido kat dlm train, maka cara susunan ini akhirnya menyusahkan aku kembali sbb....bila nak transfer baju selai dua ke daypack...aku jadi huru hara...pernah masa ke lauterbrunnen aku blh tertinggal makanan...lupa nak ambik sbb beg makanan tersorok disebalik beg2 kecik lain...

aku juga ada beli satu bag mcm kat bawah ni....plan simpan baju kotor sbnr nya...beg ni blh compress jadi sgt kecik...even jeans yg letak dlm tu pun blh jadi kecik...tp akhirnya beg ni jd tpt aku letak kasut dan selipar jamban...dan bag ni gantung kat backpack...hahahahaha


nampak tak yg beg kaler ijau tu? tu lah compress bag aku yg jadi tpt letak kasut

dan lagi satu...towel. sbb aku tak tido kat hotel utk save budget, maka towel kena bawa sendiri sbb mostly hostel akan kenakan caj jika kita request towel... dan pilihan aku ialah microfibre towel mcm ni...jimat ruang


nampak jer kecik tp size nya sama dgn towel biasa

ringkas nya di sini....bawa seminima mungkin brg....utk travel selama 18 hari ...aku bawa...

1) 2 helai t-shirt utk mlm
2) 4 t-shirt lengan panjang utk pakai siang
3) 2 jeans
4) 1 seluar tido
5) 1 seluar panjang nipis (standy shj)

makanan pulak...kalo bawa yg sup instant tu kan...keluarkan dari kotak...ambik paket2 tu jer...milo paket pun sama...pendek kata semua yg dlm kotak keluarkan...aku gunting blkg kotak tu shj utk panduan cara memasak...hehehehe

lg satu...syampu dan sabun...ada yg jual jenis paket kecik2 tu...better bawa yg itu...ini sesuai utk org yg belasah jer syampu/sabun apa...




Tips lagi ialah bawa beg yg blh simpan atau sorok dlm jaket..ni khas utk simpan passport, duit, dan semua brg penting lain. Part duit tu better asingkan...half dlm beg lain...dan make sure email semua salinan passport, ic, lesen atau apa shj kpd diri sendiri...senang nak print bila emergency...

sekian....

Previous
Next Post »
19 Komentar
avatar

Liza!!!
nak beli gak la backpack mcm tu. tak tahan la tarik beg troli 30kg..sedeh! beli mana eh? mahal tak?

Balas
avatar

Syieda.........ai beli kt pertama complex...tk silap tingkat 2...tokey dia nama mdm sia ker apa lupa....harga blh kurang...try jer tawar2.....

Yg best bag ni ada daypack...beli satu dpt dua...hihihi

Balas
avatar

good info ni!sy minat btol beg kecik 5 beradik tu..leh usha promo dealmate dan rakan seangkatan dia lepas ni...hehehe nampak kemas je kan..kalo tak, sy mmg main sumbat je laa..hehehe

Balas
avatar
Anonymous 11:48 PM
delete

Tq .. . Now dah ader idea dah!! Terima kasih baaaaayak banyak.

Balas
avatar

Kemas bila awal2 tu...dah nak balik baju semua masuk dlm plastik pastu masuk dlm beg...hahahaha

Balas
avatar
Anonymous 12:57 AM
delete

Salam. A very good sharing. Really appreciate it. Thank you!
Izzah.

Balas
avatar

sama2. harap dpt membantu

Balas
avatar

paper shampoo and paper soap tu mmg sangat2 convenient

Balas
avatar

hehehe....me blm pernah guna...selama ni mmg bwk yg dlm botol nyer....transfer ke botol2 kecik beli kat watson....

Balas
avatar

Tgk paper shampoo n soap tu tringat kat Elsbeth...hehehe kenangan keretapi malam dr amsterdam ke zurich :)

Balas
avatar

Beb....akhirnya ko mencemar duli kat blog aku....hahahaha...

Elsbeth dan boipren sgt baikkkk......

Balas
avatar

waa...tips ni best sis!!!

Balas
avatar

tips yg berguna..
bleh share mana nak beli microfibre towel dgn compressed beg tu ye?

Balas
avatar

Dua2 brg tu saya order online kat kathmandu..

http://kathmandu.co.nz/

Balas
avatar

Beg tu ada 2. Yg besar 40l dan kecik 15l. Setakat ni saya blm pernah hand luggage beg tu tp dari review2 farpoint 55l ramai yg ckp lps jer...

Kalau 70l tu lg byk blh isi tp pendapat saya...kita kena ukur kemampuan kita. Larat ker nak galas beg 70l (dgn andaian isi padat). Kalau saya awal2 lg ckp tak larat...hikss

Lg satu yg farpoint ni hipbelt dia tak kuat sgt...jd berat muatan blh terasa dkt bahu..


Balas
avatar

wah..dpt lagi ilmu packing bile baca ni..
2 in 1 beg ke tu kak..
akak rs prlu pakai ke daypack tu atau lebih baik ambk 40l je..

Balas
avatar

Beg tu beli satu dapat dua....kalau satu lg tak nak leh kasi akak....hikss

Selalu akak guna jer dua2...yg daypack tu blh letak kat dpn...dan yg besar tu kat blkg....dua beg tu blh disambungkan dgn klip...ATAU dua2 beg blh ltk kat blkg...sambung dgn zip...

Ni website osprey...

http://www.ospreypacks.com/en/product/backpacking/farpoint_55

Balas
avatar

best info nih kak =)

Balas
avatar

Ella....hihihi

Balas