POSTING KHAS UTK MY TRAVEL PARTNER...

Ok...supo kawe explain tung tang tung tang dlm fb, ni secara kasar trip kita....

Nanti demo kena check sokmo, sbb segala penemuan/perubahan kawe letak sini...senang nak refer supo demo oyat...

Proposed itinerary...

DAY 1
8.30    sampai epot
9.30    train ke nagoya stn
            simpan beg
            tukar jr pass
11.00  train ke kanazawa
                 ☆ kanazawa castle
                 ☆ kenrokuen garden
                 ☆ higashi chaya district
4.30    train ke takayama train ke toyama
6.40    sampai takayama toyama
            check-in j-hoppers  check-in Toyoko Inn Jr Toyama Ekimae
                  ☆ melawat lorong rumah2 lama

DAY 2
7.00    check-out
8.30    trip to shirakawago Alpine Kurobe
1.30    back to takayama Toyama
2.00    train to nagoya (2 jam lebih) Takayama
4.00    sampai nagoya Takayama
                     ☆ kalo sempat pegi korankei valley (2 jam)
            check-in chisun inn nagoya  (4 nights)

DAY 3
7.00    train to kyoto trip to Shirakawago
                    ☆ fushimi inari (kyoto stn. inari)
                    ☆ kiyomizu-dera (local subway - naik bas - jlan kaki)
                    ☆ kinkakuji temple (jln kaki - bas)
                    ☆ arishayama (taxi)
2.00    back to kyoto and back to nagoya
7.00    check-in Daichi Fuji Hotel


DAY 4
7.00    train to hiroshima
                     ☆ miyajima
                     ☆ kintai bridge (iwakuni)
9.00    back to nagoya

DAY 5
KHAS UTK DEMO SUSUN ITI...HAHAHAHA
KYOTO OR OSAKA 
* kyoto bus tour

DAY 6
6.30    check-out
7.00    train to shinagawa (6.37/7.18/7.33) - (8.33/9.03/9.33)
            simpan beg
10.00  train to kawaguchiko (10.30/11.30)
                      ☆ lake kawaguchiko
2.00    train to shinjuku
                      ☆ roppongi (mori tower,HRC) (toei oedo)
                      ☆ akihabara (tgk lampu) (metro hibiya)
9.30    train to shinagawa (yamanote) / ueno (metro hibiya)
            check-in Toyoko Inn Tokyo Shinagawa-eki Takanawa-guchi / Tokyo Ueno Touganeya Hotel  (1 night) yg ni belum decide yg mana satu

DAY 7
7.00    check-out
7.30    operasi ukur jln di tokyo
                        ☆ odaiba (tgk gundam,rainbow bridge)
                        ☆ asakusa (sopinkkk - ramai ckp sini sobenir murah)
                        ☆ harajuku (ja...demo nak gi daiso key? Sini kot)
                        ☆ shibuya (tgk org lintas jln)
                        ☆ kalo kita tido di ueno, maka blh gi HRC kat ueno jugak
                        ☆
                        ☆

8.00    train to shinagawa
           ambik beg terus ke epot

JR Pass

Pocket wifi

Ni map jepun...demo kata nak print key?




Day 1 dan Day 2 (Nagoya/Kanazawa/Takayama/Shirakawago/Nagoya)

Kawe bajet dlm sejam nak settle ambik beg ngan passport.
Pastu sejam  pulok nak sapa Nagoya Stn.
Setengah jam nak cari locker letak beg ngan tukar jr pass. *prepare beg kecik utk bwk baju sehari smlm*
Jadi kita start explore nihon ni agak2 dlm kul 11 pg.



Kita ada 2 jam utk berpoya2 di kanazawa....
Kawe plan kita gi 3 tpt...
1) kanazawa castle
2) kenrokuen garden
3) chaya district
Kita gi ikut route R balik ikut L. Tambang sehala ¥200, one day pass ¥500. Kalu sero tak cekak nak jln dari L9 ke L11, maka kita kena naik bas. Jd 3x naik bas, baik ambik one day slalu.


Kito tido di J-Hoppers (¥3,500)

Esok half day trip ke Shirakawago ikut trip J-Hoppers (¥3,500)

Balik ke Nagoya. Check in chisun inn nagoya. Mungkin mlm tu kita gi jln2 dlm mall atas station dio.

************************Day 3/5 (kyoto)***************
one day pass utk bus ¥500

ringkas nya kita akan gi sini...

1)fushimi inari shrine (tgk tori gate kaler merah) jr pass wokey


2) kiyomizu temple (tgk kuil budha kita...takpo ni lain dgn patung budha kat ketik siam).ni kena naik subway (jr pass not okay), bus ngan jln jauhhhh


3) kinkakuji temple (kuil budha lagi....sabar ek. Balik hotel kita mandi bunga tolak bala byk). Hok ni kena naik bas. Cer tgk jln sajo 1.6 km, tak kurus kawe tak tahu la.


4) Arashiyama (tgk pokok buluh). Hok ni better ambik taxi sbb kawe sero kita tak cukup masa ngan napas time ni. Kalu sero supo lmbat, kita skip jah. Plan B kita gi tgk geisha kat gion. Minum teh ngan geisha kito...hahahaa

Balik kyoto then ke nagoya


Map utk bas2 di kyoto ni besar... ni link transport dlm Kyoto

**********Day 6 (kawaguchiko/roppongi/akihabara/shinagawa)***********

Dari otsuki ke kawaguchiko kena byr lain, xleh guna jr pass. Kawe bajet dlm ¥3,000 utk train ngan bas.

Kita mungkin duk lepak2 jah dpn tasik ngadap ko mt.fuji. Jadi dlm 2 jam cukup kot



Ni laluan bas di kawaguchiko.....pilih stop mana nak turun...
Sero last stop dgn stop naik ropeway tu ok kot..cukup la dua stop....masa tak cukup.

Blh refer sini Jadual


Balik pun route tulo jgk. Ni sambungan dari shinjuku.
1) roppongi (nak naik mori tower ngan gi hrc)
2) akihabara (tgk lampu....wakaakkaak)
3) check in hotel di shinagawa

Demo kaji molek map bawah ni....cari sapa jupo Roppongi ngan Akihabara...hahaha


****************Day 7 (tokyo)********************


1) shinagawa - odaiba (tukar train di shimbashi) extra caj sbb private line
2) odaiba - asakusa (tukar train di shimbashi) better naik ginza terus sbb tak pyh tukar line. Jd sini pun tak guna JR pass
3) Asakusa - Harajuku ( ginza mulo2 pastu yamanote line ke harajuku). Hok ni kena study lg sbb kawe tak pasti kot2 ada cara lbh mudah
4) Harajuku - Shibuya ( ni pun tak confirm lg)
5) Shibuya - Shinagawa (ambik beg terus ke haneda).

Ni kalu nak naik bas...¥200 per ride, mungkin kita blh ambik dari ueno ke asakusa bus

Abis doh ari2 hok jadual padat.

**************************
Hok gi hiroshima kita gi 2 tpt jah....miyajima ngan iwakuni. Kalu demo sero nak gi tpt kena bom tu, nnti kita diskas smula. Ada 6 bln lg. Blh tehe nk ubah.

Kintai bridge

************
Osaka tak siap lg iti. Kawe buh sini map ngan info psl osaka. Demo decide nk gi mana. Xsey gi pun takpo...hiks...blh kita spend lama sikit kat tokyo.


Psl korankei valley tu, kalu ada masa kito blh gi ari kedua, lps balik dari takayama. Nnti kena check last bus ngan last train. Takut xdey nk check in di nagoya.

Tpt cotton tu pun try demo tgk.

Pssst....demo try baca blog blogkudahcacamerba...besttt         
Previous
Next Post »
14 Komentar
avatar

Omaiii..kawe x paham la...

Balas
avatar

Hahaha syieda...biasalah kalau travel dgn rakan senegeri, mmg loghat klate la keluar...hikss..

Balas
avatar

saya membaca sambil mengeja dan translate sekali, mission failed!! separuh jah kawe faham guano tu? oh my kelantanies

Balas
avatar

cuba guna google translate...kot2 dpt hihi...
takder apa pun....just msg dan pembahagian tugas dgn kwn jer....nk bagi familiar dgn nama2 tpt

Balas
avatar

Hahhaahaha bakpo la semo dale bahso klate nih... Payoh peminak setio nok pehe ^_^

Balas
avatar

nasib baik faham jugak... nama pun berjirang kan? hehe

bagus betul dapat travel partner macam ni... semua infor ada

Balas
avatar

Azra: hahahaha...ni khas utk gu kawe hok nak gi sekali ni....duk pening sokmo ngan peta jepun...nak suh dia familiar sikit..hahahah

PM: berjirang ker? Kawe dulu ngaji di tganung...kecek tganung pun begheh..hikss

Balas
avatar

Hahahaha liza..nak sampuk sikit. Tadi baca komen liza part ngaji kat ganu tu tetiba gelak sorg2 sbb kalo kat johor ngaji tu mcm baca alif ba ta tu la..pastu terpikir napa jauh sgt nak baca quran kat ganu...rupa2nya study kat ganu. Majmuk sgt ..hihihi

Balas
avatar

Hahaha syieda....biasanya ngaji tu maksudnya belajar tp kalau ngaji Quran baru mengaji. Ni org2 lama yg guna, bdk2 muda skrg dah lain.

Sama macam kopi. Arwah ayah selalu ckp..acu ulur kopi tu. Terpinga2 jap sbb masa tu takder kopi pun kat situ. Rupanya kopi tu merujuk kpd bekas besi yg kecik ala mcm tin coklat van houten tu..generasi ayah mmg panggil tu kopi, tp kami yg muda sikit ni panggil bekas...hahahah....

So mcm sama la dgn ngaji tadi tu. Kalo tanya bdk2 muda skrg diorang dah panggil lain.

Wahhhhh pjg pulak explain ek...mari belajar bahase kelantan...kahkahkah

Balas
avatar

La..kopi tu mmg lain kan..hihihi
Dulu syieda pun ngaji kat ganu. Order nasi goreng..mokcik tu tanya nak selalu..syieda kata tak..saya nak sekali ni je. Hihihi..rupanya maksud makcik tu..nak skrg ke??? Hahhaha..time dia tanya nak selalu tu takut jugak tetiba dia antar nasi goreng ke rumah sewa tiap2 hari. Adehh...

Balas
avatar

tu dio...tubik doh n3 kok klate... ni baru jupo skali... molek jugak n3 gini, waso nak g jepun atekkkk... tapi xdop gu. huuuuuu -_-

Balas
avatar

hi cheq sue...tgh tiket murah..beli slalu...

syieda...part selalu tu mmg selalu org salah faham.ada satu citer...pakcik ni jumpa doktor...org kelntan doktor ni...dia ckp kat pakcik ni....pakcik balik rumah mkn ubat selalu.pakcik ni slh faham.dia pi mkn ubat smpai abis.dtg klinik blik mntak ubat.alasan pakcik tu asal dia ingat jer dia mkn ubat sbb doktor pesan suh selalu mkn ubat.hahaha sib baik la tak memudaratkan.
ps:cerita ini diceritakan masa ai kursus.betul atau tak...kurang pasti

Balas
avatar

uikkk....ini entry sebelum travel ke? pasal tajuk pun khas utk travel partner. Bagus dapat travel partner camni.

Balas
avatar

hi Rei..

ha ah....entry sblm travel..my fren ni masih keliru dgn nama2 tpt kat jepun...saja nak bagi dia familiar...

kita mmg suka part wat iti ni...rasa mcm dah sampai sana biar baru plan jer pun...

Balas