Nak beli camera!




Langkah pertama aku google la camera yg ada di pasaran. Okay...mesti semua pelik kan? Yer...saya tak ada camera.

Selama ni pegi mana2 pajak dgn abg aku jer. Camera dia nama Lumix FZ35. Digital camera. Aku buta pasal camera. Cukup lah aku tahu nak tekan punat ambik gmbar dgn nak charge shj. Lain2 aku setkan ke Intelligent. Biar camera tu decide sendiri cahaya brp dia nak dsb.

Dlm pencarian aku ni....aku jumpa satu web yg blh compare2 camera. Best nyer. klik sini.

Mcm biasa aku bajetkan berapa aku sanggup abis utk camera. Below RM1,000. Hasilnya aku dpt 3 pilihan,
1) Canon IXUS 265 HS, OR
2) Sony Cyber-Shot DSC RX100, OR
3) Samsung ST550

Kedudukan harga (mahal ke murah)
2>1>3

Kedudukan kebijaksanaan camera (terbaik ke terburuk)
2>1>3

Pilihan aku dari segi comel (tercomel ke buruk)
3>1>2

Jadi...sapa2 yg mahir tentang ilmu camera ni tolong aku sat...pilihkan utk aku. Aku bkn nak jadikan ambik gambar ni hobi ker apa, cuma nak yg senang nak handle tapi hasilnya okay.

Aku tak faham istilah2 mcm focal length, sensor, aperture dll. Siap google maksud2 tu tapi still jugak tak faham. Perlu ke ambil kira dari segi megapixel dan brp kali blh zoom?

Previous
Next Post »
12 Komentar
avatar

Ala kite pon tatau pasal kamera. Tau tekan punat ambik gambo je.

Balas
avatar

Kwn jm guna sony gambar cantik :-)
Jm pun tengah cari camera nih

Balas
avatar

camera samsung mcm dlm gambar tu mcm camera saya..hehe. Tapi saya spent dalam RM600 gitu jerlah. Dah 2x pakai camera samsung..memang best!!!

Balas
avatar

entry menarik..mrs pun tengah cari camera!

Balas
avatar

sony atau canon antara paling baik. tapi kalo samsung tu pon ok jugak hehe


*kalau setting kan untick kat bhgian word verification mesti blog lg mesra hehe

Balas
avatar

Mungkin pilih antara Canon & Sony. Megapixel pulak, makin tinggi, makin clear gambar. Kalau zoom tu, kalau jenis suka ambil gambar pemandangan, xperlu ambil kira. Tapi kalau suka ambil gambar macam burung tengah mandi kat laut ke, suka ambil gmbr bunga ke. Yang tu zoom kena tinggi. hehe

Btw kami sebenarnya 3 sekawan yg baru je launch travel blog. Kalau ada masa, jemputlah singgah & bg feedback ;) Lagi satu, ok tak kalau kita bertukar link? Saya boleh letak di blog kami. 1st post kami pasal New Zealand hehe

Terima kasih!

www.thetravelling3o.com

Balas
avatar

Meng : ok satu vote utk sony

syieda : kan??? ai pun sama...ketik jer....tu pun kdg2 gambar jd gigil...hahahah

PM : satu vote utk canon

JM : dua vote utk sony

zila : satu vote utk samsung

mrs : mula duk pikir2...nak upgrade hp atau nak beli camera...hahahaha

anamizu : satu vote utk setiap satu..
psl word verification tu saya baru tau...huhuhu now ai dan untick dah. harap jgn serik utk singgah sini

travelling : tima kasih atas ilmu tu. sgt menghargai. blh jer nak tukar2 link. no hal lah...btw mmg tgh duk study psl NZ pun...hikss

Balas
avatar

Liza!!!! NZ tu jgn tinggal daku opsssss heeee

Balas
avatar

JM : lg 2 thn nk pegi...huhuhu tgh sebok kumpul dana

Balas
avatar

Thank you! Kitorang dah letak blog ni kat blog. hehe

Balas