EUROPE TRIP DAY 2 (LONDON)

29-08-2013

Mode of transport : underground
Pass : London Pass
Places : St.Paul Cathedral, Westminster Abbey, Tower of London, Tower Bridge Exhibition.
 


Hari kedua kat london...

Sblm keluar, kami breakfast siap2 kat hotel. Menu kami ialah ayam kurma adabi ngan roti. Air panas utk milo beli kat kedai sebelah tune hotel.

Perjalanan kami banyak guna tube/underground dan harganya sudah termasuk dalam London pass.

Edisi memaksimakan london pass yg dibeli...tpt pertama St.Pauls Cathedral (£15).

Besar gedabak bangunan dia. Masuk dlm tak blh ambik gambar...tp sempat jugak snap sekeping sblm staf tu tegur. Kemudian kami panjat tangga naik ke Whispering Gallery. Konon2 nya kat sini blh berbisik sesama sendiri kat dinding...kami tak cuba sbb penat. Tak cukup napas wey. Dan kami naik atas lagi, saja nak test paru2 ok ke tak...kami naik sampai ke Golden Gallery. Percaya atau tidak kami telah berjaya memanjat tangga sebanyak 528 steps. Fuhhh...oksigen oksigen

view dari golden gallery, st.paul cathedral





Dari sini kami bergerak menuju ke Westminster Abbey. Jalan kaki ikut tepi sungai thame (River Thame). Ramai org jogging dan anjing pun ada jogging. Sempat singgah kat toilet. It's free. Susah nak cari toilet yg free skrg ni...hihi

Sempat beli aiskrim...mak aih...aiskrim mcm sundae mcdonals tu kat sini £2..lbh kurang 10 hengget tuu 

Lepak dpn sungai thames sambil menikmati lunch. Menu ialah roti dan tuna. Best sgt time ni. Cuaca agak panas tapi matahari tak terik. Angin pun sejuk.


Sampai dpn House of Parliament. Posing2 kejap dan cross jalan ke Westminster Abbey. Dgn London Pass, kita boleh masuk westminster abbey guna laluan khas. 

House of Parliament


westminster abbey

Dari Westminster Abbey, kami guna underground ke Tower of London.

Join kakak kakak abg abg ikut satu pakcik yang akan bercerita sejarah london. Dengar jer tp seriously, dlm sepanjang2 ayat dia, sikit shj yg aku faham. Slang lain sgt...

sesi bercerita dalam tower of london
Keluar Tower of London, kami ke Tower Bridge. Sempat lihat bridge ni terangkat utk bagi kapal lalu. wow...kagum sgt.

Dalam Tower Bridge ni kami join penerangan mengenai sejarah pembinaan london bridge ni. Ada tayangan video juga.

london bridge dari dlm kawasan tower of london ...jap lagi aku akan gi situ utk lihat sejarah kerja2 awal pembinaan bridge ini

Semua tempat kami pergi ni boleh guna London Pass.

St.Pauls Cathedral (£15). Gereja
Westminster Abbey (£16). Apa yg kwn aku ckp...kat sini lah prince williams tu kawen...
Tower of London (£19) - ada penjara dulu2 dan byk lagi
Tower Bridge Exhibition (£8) -  sejarah tower bridge dan pengenalan engineer serta video psl pembuatan bridge

Total london pass : day 1 (£36.5) + day 2 (£58) + 2days travel card (£14.6) + airport ke kings cross stn (£5.7) = £114.8. 
Kos london pass termasuk shipping = £79.43.
Aku jimat £35.37. Banyak tuuuu

Seriously mmg aku tak study apa2 pun pasal london...pada aku london is a big city...nothing special...hanya penat naik turun train...dan aku bkn penggemar sejarah dan bangunan2 lama....

Tapi aku enjoy jer kat London....faktor kawan travel memainkan peranan penting.

Aku pun tak ingat apa nama tpt yg aku pegi (nama2 ni aku ambik dari ticket yg aku simpan). Mcm aku ckp laaa....all the london iti my travel partner yg susun...aku ikut jer bontot dia naik turun tube (underground). Dia sesat...aku pun sesat...heheheeh aku cuma hafal route nak ke arsenal stadium shj sbb itulah target aku ptg ni...sbb kakanda tersayang dah tinggal msg kat fb nak t-shirt arsenal...huhuhu

Dan ia juga satu2 nya tpt yg aku nak pegi masa mula2 plan trip to europe ni. Yg lain aku serahkan pada budi bicara my travel buddy....


Sblm balik ke hotel, kami singgah kat Pret Menger utk minum2 hilangkan penat. Very cool place...with free wifi dan free toilet. Lepak situ hampir 2 jam....



On the way ke hotel, kami stop kat Mark & Spencer. Kawan aku nak beli buah (note: dia sgt suka mkn buah) dan aku beli air coklat....pure nyer coklat sampai aku mcm kena cirit birit....wakakaka lawas gilaaa...serik aku weyyyy....milo jer la aku blh telan....

Kat Mark & Spencer ni hanya jual makanan...takder baju bajan...mcm2 desert ada...aummmm best...tp hati2 jugak time nak beli takut tak halal....kwn aku tolong pilihkan....aku beli desert yg ada cheese2 kot...tak ingat...mungkin sbb ia berada dlm perut tak brp nak lama


air coklat yg buat aku sakit perut
Malam tu kami dinner roti ngan sambal bilis...bekalan makanan harus dikurangkan sehabis blh....
Previous
Next Post »
9 Komentar
avatar

Dpt mkn roti ngan ikan bilis kat sana pun rasa sedap kan. Mahal betul la duit dorang ni....
Nangessss..nangesss

Balas
avatar

betul syieda....semua benda mahal...huhuhu...eh tak mintak ker souvenirs dari JM? hihihi

Balas
avatar

Wah liza dr sana pun tau ke perkembngan kami kat sini? Hehheeh free wifi ada tak kat sana?

Balas
avatar

Liza, nape tak bagi address, JM tggu tau :-)

Balas
avatar

Free wifi jika dine-in, hostel ada yg dpt ada yg kena byr...

Balas
avatar

Hahaha....nanti smpai kl kita bg alamat...tq

Balas
avatar

bestnye...teringin nak nak ke sana jelajah Europe

awak, gambar awak cantik sangat..tapi kalau awak setting picture tu 'Large' or 'X-Large' mesti lagi best tengok..

Balas
avatar

lor...nak besar ker? karang ada yg ckp lambat loading...hehehehe...

saya dah besarkan gambar tu...tima kasih sudi singgah

Balas
avatar

hihi..baru puas nak tengok..
sape yg lambat loading tu nasib le..hihi

tq..tq..

Balas