day 2 (sydney) 28 May 2011

Lps mandi, terus kuar tunggu coach dtg ambik. Tanpa breakfast. Hari ni nye program ialah ke Blue Mountains. Aku beli pakej ni masa kat M'sia lagi. One day tour adalah aud68. Std price kalo search kat internet, between aud65-aud110. Yang beza cuma bila nak naik skyway cable. Hostel kami yg ke-2 pick-up point. Bila ke point2 yg seterusnya, kami secara tak lansung dpt tour bandar sydney. Tour guide sebok duk explain sejarah dll setiap kali lalu kat tpt2 yang best.

Coach terus bergerak naik highway, dpt tgk pemandangan yg indah sepanjang highway, terpegun. Tapi syg cuma dirakam dlm kepala shj, tak sempat pun nak snap gambar.

First stop adalah nepean river. Sungai sgt cantik, wpun matahari tegak di kepala tp udara dingin. Menggigil jugak laa. Kat sini kitorang breakfast biskut kering dgn air teh (disediakan oleh tour)

Perjalanan diteruskan ke Flat Rock. Disini macam canyon jugak, cuma bukan kering kontang. Ada bukit yang menghijau. Aku ngan lady wat gila ambik gambar kat cerun. Ngeri siot. Ini idea lady lah. Tapi bila balik Malaysia tunjuk kat kwn2 semua kata best. Hehehe Terlampau syok layan scenery sampai tak dengar tour guide dah panggil naik coach. Kena marah sbb dah buat org lain tunggu.

Stop kat lookout point utk tgk wentworth falls...adoiii....penat sungguh sbb kena jalan turun bukit...penat lum abis dah kena mendaki naik pulak....aku antara org yang last sampai kat bus...kiri kanan semak tak sempat nak hayati..semput wehhh





Lps tu stop kat bandar leura utk mkn tengahari, byk gak lah choice, maksud aku yg halal, tp kitorang tak mkn pun sbb still kenyang, cuma beli coklat hand made, sedapppp. Masuk satu kedai sobenir, lady nak beli poskad dan stem.





Akhirnya sampai lah kat three sisters....nak tgk mender ni kena naik scenic cable car, byrn boleh tahan mahal utk return trip (harga tak termasuk dlm pakej). Harga utk 3 jenis cable adalah aud25.

apa lah yg dia duk pikir tu??








 Balik dari three sisters, singgah kat national park utk tgk kangaroo yg idup bebas, bukan dlm zoo la maksud nya...


national park...lupa pulak nama apa

Balik ke sydney ngan capten cook cruise (harga termasuk dlm pakej), aku ngan lady berhenti kat darling harbour since kitorang nak pegi hard rock cafe.



sejukkkk......gambar pun ikut menggigil






===============

Ahli-ahli rombongan dari mcm2 negara, ada US, UK, Canada, Singapore, Japan...yeahhhh japannnn. Sempat la bersembang ngan solo traveler dari japan, paling muda kot dlm tour ni, aku ckp yg aku suka group kattun, terus dia kata, "u like akanishi??" siot jerrrr, hahahahha terus aku angguk. Dia explain kat sana (japanese) ramai tak suka JEs', well...peduli apa aku...hahahah. Tapi disebabkan mslh bahasa yg sgt hebat, perbualan tidak dpt diteruskan.

Previous
Next Post »
2 Komentar
avatar

Salam kak..

Just nak tanya pasal pakage tour yg akak pilih ni apa nama dia ye...saya cadang nak ke sana september ni.. hopefully akak dpt bantu saya ye..tq

Balas
avatar

Salam ninie..

Akak tak ingat laa...rasa mcm yg ini http://www.oztrails.com.au/
Ninie blh google Blue Mountain Tours...harga berbeza sbb ada yg caj terus cabel car semua, ada yg kita byr cash masa nak naik...

Enjoy ur holiday!!

Balas