day 3 (sydney) 29 May 2011

Highlight utk ari ni...
1) paddy's mkt - utk beli sobenir
2) fish mkt - utk lunch
3) sydney aquarium
4) sydney tower
5) sydney wildlife
6) ocean manly

Item 1-5 berjaya dibuat, tinggal item 6 shj tak sempat since mlm sgt awal bila musim sejuk dan tpt tu kat satu pulau, kena naik bot, it takes time, so redha jer lah. Pakej utk item 3-6 adalah aud50, dan sudah dibayar masa beli online kat malaysia lagi. Frust jugak tp adatla kan....tak kan semua dpt kot.

Hari ni jugak kitorang try segala mcm transport yg ada kat sydney (free atau kena byr). Subway, train kanak-kanak, shuttle bus dan yg paling best jln kaki. Dgn cuaca yg ala-ala duk dlm air-cond, tak terasa panas wpun dah hampir sejam menapak membawa kaki yg sgt berat ni. Tak berpeluh lansung even aku dah tak cukup napas.

Perjalanan dimulakan dari hostel ke paddy's market. Method of transport - jalan kaki. Hahaha....believe or not, kami jln kaki jer. Lps soping, ambik train ke fish market, tunggu jer train dpn paddys market tu. Tiket boleh dibeli dgn konduktor train. One day pass aud9. Lunch kat fish markett. Fish and chips harga aud11.50 dan coffee aud3.  Pastu ambik train ke darling harbour.

Benda2 yg kami jumpa sepanjang jln nak ke paddy's market....






Bergerak pula ke fish market...sesungguhnya episod hari ni market tour



my lunch..


Dah sampai darling harbour....







cuba cari mana kangaroo




Mula bergerak ke sydney tower







Dari Sdyney Tower, kitorang ambik free shuttle utk balik ke Circulay Quay. Harus diingat, bus free ni tamat jam 6 ptg jika weekend dan 3.30 ptg utk hari biasa kecuali Khamis last operasi kul 9 mlm. Awal kan...tp dah musim sejuk, kalo dah 5.30 ptg tu dah mcm 8.30 mlm kat Malaysia, maka nya pukul 6 ptg tu reasonable la...  Last stop mungkin Circulay Quay kot...boleh rujuk bwh utk map dan waktu operasinya....





free CBD shuttle

Mlm mkn burger ikan mcd, again. Susah wey nak cari makanan halal kat sydney, atau mungkin kitorang yg tak survey betul2. Lady mkn maggi, since dia ada bwk dari Msia dan dia kata malas nak angkut pegi Melbourne, option nyer kena abiskan sblm kami berangkat meninggalkan sydney esok.
7
Previous
Next Post »
0 Komentar