EUROPE TRIP DAY 6 (BRUSSELS/AMSTERDAM)

Seawal jam 6 pagi kami dah tiba kat Gare Du Nord. Dari hotel cuma lbh kurang 5 minit berjalan. Train Thalys bergerak tepat pada masanya iaitu 6.30 am.  
Train Thalys yg membawa kami ke Brussels


Tpt sangkut kot
Tiba di Brussels Central lebih kurang 7.45 pagi. Kami simpan beg dlm locker dan terus berjalan keluar dari station mencari cafe utk breakfast. Jumpa satu cafe 'Antonio', ownernya sgt baik dan cafenya cukup bersih. Breakfast kami ialah croissant+hot chocolate+jus dgn harga €3.80 dan free utk guna toilet juga wifi.

Nota: Di Brussels ni ada 3 station yg bermula dari perkataan Brussels iaitu Brussels Central (centre), Brussels Nord (north) dan Brussels Midi (south). 

Jika nak ke Grand Place,  blh jalan kaki shj dari Brussels Central. Brussels Central juga station utama di mana semua train antara negara akan lalu sini cth dari Paris, Amsterdam dll. 

Manakala jika nak guna eurolines bus, station nyer di Brussels Nord. Perlu guna train dari Central ke Nord.

Tanya arah ke Grand Place dari owner cafe, kami menapak ke sana. Tak jauh pun dari Brussels Central.
Owner antonio tgh prepare breakfast kami

Lalu celah lorong2 kecil, dgn bantuan local, kami byk guna shortcut. Akhirnya sampai....nahhhhh gila besar bangunan....






The Grand Place or Grote Markt is the central square of Brussels. It is surrounded by guildhalls, the city's Town Hall, and the Breadhouse. The square is the most important tourist destination and most memorable landmark in Brussels. Wikipedia




Tempat ni cukup besar. Terkejut jgk tgk. Dah puas ambik gambar bagai, kami jln lg dan jumpa kedai jual waffles. Org kata kalau dtg sini jgn lupa mkn waffles. Hmmmmm....dan juga ada yg kata coklat kat belgium sgt sedap, disebabkan aku tak beli coklat, jadi aku order waffles yg ada coklat....hehe settle dua perkara

aneka pilihan...paling murah eur2 (yg aku mkn)

Kedai-kedai kat sini sgt comel dan persekitarannya sgt bersih, tersusun dan teratur. Dari satu kedai ke satu kedai kami masuk, kwn aku beli coklat, aku cuma beli FM.

Jumpa satu kedai jual kebab dan frites. Kan Belgium pun terkenal dgn frites nya, maka kami pun rasa mesti cuba. Kebetulan kedai ni ada lekat signboard toilet. Maksudnya, hanya blh guna toilet jika anda adalah pelanggan. Kami apa lg, order frites dan kwn aku mintak sos mayonis....mak aih....frites kosong harga lain, tambah mayonis berdesup harga. Pastu tuan kedai bagi kitorang frites siap dlm bungkusan...ehhhh kami nak dine-in. Entah apa dia ckp kami tak faham, tp akhirnya dia mengalah bg kami duduk dlm kedainya. Tujuan asal nak guna toilet free terbantut. Cuak gak kot2 dia tak bagi...

Akhirnya kami singgah cafe Antonio (tpt kami breakfast) untuk pegi toilet. Per person €0.50. Bertabah jer lahhh. 

Perkara penting yg aku nak buat kat Brussels iaitu mkn waffles dan frites, semua dpt dilaksanakan walaupun waffles yg aku pilih sgt lah manis. Tak abis yer sbb rasa manis tu dah sampai ke kepala. Frites pun dpt rasa even terganggu emosi sikit.

manis sgt2
kedai frites yg kami singgah
 

Pengalaman singgah kat Brussels walaupun cuma 5-6 jam, aku rasa sgt berharga. Tak mustahil aku akan kembali lagi....








boleh tak nak ngaku sbg owner
Selepas hampir 3 jam meronda sekitar Grand Place, kami memulakan langkah ke Brussels Central utk ambik train ke Brussels Nord. Belum puas rasanya duk kat Brussels. Secara jujurnya, selepas 2 ibu kota (london dan paris) aku jelajahi, aku rasakan kehidupan yang tenang di Brussels sgt cool. Macam semua org takder masalah. Sempat bergurau dgn member bila pencen nanti aku nak berhijrah ke sini.

Dari Brussels Central kami ke Brussels Nord naik train. Aku dah lupa brp harga tiket, yg pasti kena beratur kat kaunter. Sambil beratur aku tgk ada sorang pekerja diorang baru habis shift, tgh siap2 nak balik. Dia ambik basikal dia dari dlm locker. Yer locker. Basikal dia jenis yg lipat2 tu dan muat letak dlm locker. Fuhhhh rasa nak beli satu. 

Aku tak perasan jika ada mesin jual tiket. Mungkin ada tp sudah pasti nak cari english ambik masa. Utk lebih senang beli jer kat kaunter.

brussels nord train station
eurolines bus at brussels nord
Bas Eurolines ke Amsterdam pukul 4.30 ptg. Tiket dah beli siap2 secara online, tingal lagi nak kena check-in sahaja. Naik bas pun kena check-in tau. Sistem bas kat sini kelakar. Free seating. Sapa cepat dia dpt pilih seat. Bas tak penuh pun. Bas agak selesa, dan yg paling best free wifi.

Yang tak best nya Eurolines ni ialah, beg semua kena simpan bawah. Even daypack yg kecik pun tak lps. Berterabur kejap kami kat bwh utk organize balik barang2. Aku cuma sumbat dm plastik jer aku nyer kamera, tab, wallet, passport dan air. Yang lain2 tawakkal byk2 letak kat bwh...






Pemandangan sepanjang jalan dari Brussels ke Amsterdam..

------------------------
Ok, now aku nak share cerita yg paling terharu yg jadi pada aku sepanjang trip ni...

Masa nak check-in ticket bus kena beratur, aku yg paling depan. Belakang aku ada 3 org. Wallet aku kepit bwh ketiak. Semua harta aku ada dlm wallet tu : duit byr hotel, duit poket, duit emergency dan passport. Kaunter tu tinggi, so bila aku nak ckp dgn diorang, aku depangkan tangan aku dan sangkut lengan aku kat kaunter. Aku lansung tak sedar yg wallet bwh ketiak aku ni jatuh sehingga lah org belakang aku tunduk dan ambik wallet tu, cuit aku dan hulur kat aku. Ya Allah....aku terus pusing belakang, lelaki yg belakang pompuan tu geleng2 pandang aku. Mesti dlm hati dia kata aku sgt careless.

Bayang kan, kalo pompuan tu ambik dan buat diam, mmg aku tak sedar. Time dia tunduk pun aku tak perasan. Berulang kali aku ckp thank you kat dia. Keluar jer dari situ, terus aku cerita kat kwn aku. Kawan aku tu duk jaga beg2 kami kat luar. Sekali aku nampak pompuan tadi ngan lelaki blkg dia tu duk sama2 kat bangku sebelah kitorang. Oh....must be her boyfriend/husband la kot. 

Ya Allah syukur sgt2....tak tehingga ucap syukur. Dalam bas pun aku masih duk terfikir2. Ni baru hari ke-6, ada lg 12 hari utk aku balik. Kalo lah takder rezeki aku time tu, mmg muflis aku... nauzubillah....

Style aku simpan duit ialah, aku asingkan duit dlm sampul duit raya - duit hotel, duit poket, duit emergency. Setiap hari aku cuma keluarkan sikit dari sampul duit poket utk kegunaan seharian. Duit tu pulak letak dlm beg kecik nipis yg aku letak dlm poket depan jeans. Duit2 lain yg dlm sampul raya tu kekal dlm wallet dan simpan dlm daypack.

Total expenses di Brussels
1) locker (pp) eur2
2) toilet eur1.5
3) poskad & stem eur2.25
4) shot glass souvenir eur4
5) FM (4) eur10
6) mkn dan minum eur7.30

TOTAL : eur27.05 (cash)

1) Train dari Paris to Brussels RM89.76 = eur22

TOTAL : RM89.76 (credit card)

>>> Amsterdam
Previous
Next Post »
5 Komentar
avatar

Bila lah leh sampai sini..arghh..jelesnya...mesti pengalaman yg menarik coz cam ada anga2 nk repeat tu..

JM dah berazam menabung nk ke sana nih..gigih kan

Balas
avatar

hahahah...nak repeat sbb kat sini kejap sgt...hihi

jom JM kita gi...

Balas
avatar

kalau nk pegi jgn lupa ajak JM tau..ehehe...tak malu :-)

Balas
avatar

Sedap btl la waffles tu... aishhh rasa nak mkn.. p makan kat hector x..? kedai ayam halal...:) I went to Brussels for 3 days 2 nights...from Amsterdam naik bas eurolines ke brussels.

Balas
avatar

Tak pegi pun mkn kat hector...kat Brussels cuma 5-6 jam jer....

InsyaAllah next time...kan JM? Heheheh

Balas