JEJAK NIHON : TAKAYAMA

Hari kedua - 9/11/2014 - Ahad

Dari Toyama kami naik train Hida ke Takayama dan check-in J-Hoppers. J-Hoppers lbh kpd konsep hostel. Ada bilik air dan tandas yg share kat luar bilik, kitchen yg ada tpt masak, periuk belanga semua ada. Cuma satu jer takder, water dispenser, atau aku yg tak jumpa cari. Yg aku perasan kat sini ada jual air kosong iaitu ¥100 sebotol.

Kami pilih bilik tatami, en-suite dgn harga ¥7,000 semalam. Kos seorang ¥3,500.

Takayama cuma tpt persinggahan utk kami ke Shirakawago shj. Namun begitu ada beberapa tpt yg kami nak pegi kat sini. 

Lps check-in kami ingat nak tgk bridge yg konon2 ada pesta lampu tu. masa duk tanya direction kat kaunter, aku perasan ada sorang lelaki yg pernah aku lihat. Rupanya Dr.Shahrul, blogger terkenal. Hihihih

Dr. Shahrul berbesar hati bawa kami ke bridge, adeyyyyy gelap gelita. Mana lampu2 nya? well indah kabar dari rupa sbnrnya. Dr. Shahrul kemudian bawa kami ke deretan rumah lama kat bandar Takayama. Kalau harapkan kami mmg tak jumpa tpt ni. Bandar kat sini mcm mati bila mlm. Org jepun ni tido awal kot...

Kami tanpa segan silu....lalu jer tepi2 rumah org.

Sunyi sepi area ni...





rupa bridge  yg digah2 kan tu...

Time ni aku interview la sikit2 Dr Shahrul. Saja nak mengesahkan orgnya. Kot2 la pelanduk dua serupa.

Singgah kat satu mart, beli nasi segera (nota: aku mintak gohan kat makcik kaunter, nasib dia paham gohan tu nasi sbb bila aku sebut 'rice', hampeh tak phm. Akhirnya ilmu bahasa jepun yg dipelajari dari cerita dragon ball blh dimanafaatkan. Utk sapa yg tak tahu Gohan adalah anak Goku....hiks. Gohan sbnrnya bermaksud makanan dimana bila di jepun, makanan ruji diorang adalah nasi jadi gohan juga membawa maksud nasi)

Beli sotong goreng dan aiskrim, terus balik hostel. Tunggu giliran utk masak, terjumpa pulak dgn satu keluarga dari Sabah. Adeyyy ramai pulak org Malaysia kat sini. Masuk kitchen, jumpa lg dgn org Malaysia, kali ini dari Sarawak pulak. Sementara tunggu microwave kosong....

Iklan...



Kami panaskan nasi dan bawa makanan ke dlm bilik. Say bye2 to Dr Shahrul, dia kata akan pegi Shirakawago jgk esok tp bkn ikut tour mcm kami. 

Sejuk gila dlm bilik. Suhu mlm tu hampir 7°c. Kwn aku duk setting2 heater. Aku mandi dulu dan kemas tpt tido. Byk nyer alas (linen) yg dia kasi. Tak kuasa aku eh nak pasang2 tu semua. Tido pun satu mlm jer. Aku letak gitu jer janji lapik kan.

Feeling mcm dlm citer oshin jap...tarik2 pintu..hihi

Bau tikar tatami tu wangi. Dengan selimut maha tebal, aku lena sungguh2. Sedar dah jam 6pg. Matahari dah kuar dah baru aku nak solat subuh.

Let's go to Shirakawago......yihaaaa

Sblm tu iklan bilik kami di takayama...abaikan yg bersepah tu...










Previous
Next Post »
10 Komentar
avatar

Cepat2....X sabooooo nak tunggu Shirakawa go punya entry

Balas
avatar

malam yang sunyi.Pekan tu mmmg sunyi pun.Siang pun sunyi apatah lagi malam.

Balas
avatar

Dr Shahrul pegi ngan siapa..ehh tetiba excited nak tahu

Balas
avatar

Sabo sabo...hihihi

Balas
avatar

Kalau area dpn train stn tu mungkin meriah sikit...
Sunyi tapi rasa selamat kan?

Balas
avatar

Hahahah......jm....

Dia sorang...katanya kwn dia dah balik dulu...

Balas
avatar

gambar first tu tepi-tepi rumah orang ke?

Balas
avatar

omo ramai plak bloggers bersapa-sapaan kat oversea kali nih...

selimut tu gebusnye... tengok saje pun dah rase nak lentok

Balas
avatar

Ntah....kedai aka rumah kot...mcm rumah kedai...hahahha

Balas
avatar

Betul....nyenyak sungguh aku tido...rasa xnak bangun...

Dia xkenal aku....aku jer kenal dia...hahaha

Balas