EUROPE TRIP DAY 18 (ROME)

Turun breakfast dan naik semula ke bilik utk bersiap2 nak ke termini.

Dgn voucher yg hostel kasi, kami dapat satu croissant dan coffee. Tp oleh krn aku dah muak gila minum kopi...hello aku hantu milo yer...sehari tak minum milo mcm dah nak sasau...aku cuma mintak air panas kosong jer...waiter tu pandang jer paket milo kat tgn aku...sori brader...aku bwk satu jer..lain thn aku kasi ek...

Kami terpaksa ulang alik dua kali sbb bag banyak. Round pertama, kami masing2 bawa beg dan pegi termini, round kedua, aku jer balik hostel ambik beg, kwn aku tunggu beg kat termini, round ketiga kwn aku pulak balik hostel ambik beg dan aku tunggu beg. Time ni lah tetiba ramai org dtg naik shuttle bus ni. Aku punya gelabah...lama lagi ker kwn aku ni. Time tu dlm poket aku cuma ada 10 euro shj. Tiket seorang 7 euro. Nak byr pakai apa?? Adoi...mcm mana ni....lg 3 minit nak gerak kwn aku sampai. Fuhhh lega sgt2. Kalo tak mmg kami kena tunggu lg sejam utk next shuttle.

Shuttle bus ke airport bergerak tepat jam 11 pagi dan sampai 45 minit kemudian. Sampai jer airport kami terus ke kaunter, tp malangnya belum open lagi. 

Saudi airlines membenarkan hanya satu beg shj tak lebih dari 32kg. Huk alossss....terpaksa lah aku satukan 2 beg jadi satu dan satu bagpack dan handbag baru jadi hand luggage. Waaaa nak nangis rasa terpaksa guna handbag baru...

Sampai jeddah utk transit dan sejam kemudian berlepas ke kuala lumpur. Sampai KLIA kul 3 ptg....penat tak yah cerita tp kenyang. Sekali mkn dari rome-jeddah dan dua kali mkn dari jeddah-klia. Best gila...

Personally aku suka jer saudi airlines sbb mmg bercirikan keislaman abis. Sebelum berlepas, dipasangkan audio doa perjalanan, dan sepanjang penerbangan no alcohol. Pramugari pun bersopan jerr...

tiga hari stret kami mkn kat sini...



antara brg kenangan yg dibawa balik


Komen aku pasal when in rome hostel:
1) ada lif wpun kecik (muat 3 org jer kot)
2) bilik double room yg aku ambik agak sempit...tapi bilik air sgt okay
3) owner or pekerja (aku tak tau) nama Emy (lelaki bkn pompuan) sgt membantu...tp bila berckp dgn dia ada bau arak2 sikit...bertabahlah
4) ada small kitchen
5) ada wifi
6) free breakfast (coffee dan croissant)
7) cuma 3 blok dari termini (dekat jugak)
8) katil tu bagi aku bed bugs (sampai aku demam panas)

cadangan : cuba cari hotel lain - mungkin ada yg rate murah but nice hostel

Total expenses di Rome utk 4mlm 5 hari

1) metro one day eur6
2) metro utk one way eur1.5
3) dobi eur3
4) m&j hostel 2 mlm (pp) eur85
5) shuttle bus to airport eur7
6) poskad & stem vatican city eur3
7) poskad & stem rome eur 2.6
8) calendar rome eur1
9) KC (3) & FM (2) eur10
10) FM (3) eur5
11) FM (5) eur5
12) t-shirt (1) eur5
13) t-shirt (1) eur9
14) t-shirt HRC eur26.45
15) t-shirt (1) eur7
16) t-shirt (3) eur18
16) glass shot HRC eur6.45
17) mkn minum eur35.87
18) coklat rome eur3.20
19) city tax (2mlm) eur4

TOTAL : eur244.07 (cash)

1) dompet kecik (2) eur10 = RM44.63
2) t-shirt HRC (1) eur26.45 = RM117.55
3) handbag eur33 = RM147.02
4) t-shirt (3) eur18 = RM80.02
5) coklat eur14.80 = RM65.77
6) handbag eur20 = RM89.10
7) when in rome accomodation RM416.58
8) vatican RM84.94
9) colosseum RM70.40

TOTAL : RM1,116.01 (credit card)
Previous
Next Post »
0 Komentar