EUROPE TRIP DAY 12 (FUSSEN)

Slps breakfast roti dan milo, kami check out. Kali ni mamat smlm tu yg jaga kaunter. Hisshhhh...lps serahkan kad kunci, aku ckp lah yg kettle jug tu kami tinggalkan kat dlm bilik sbb dah xder tgn dah nak bawak. Muka dia cam tak puas hati sbb pompuan yg bg kettle jug tu tak mintak apa2 deposit pun dgn kami...heeeee makin bertambah geram aku kat dia..ko ni mmg nak cari gaduh ehhh??


Kami tinggalkan beg kat locker train station, dan terus ke kaunter utk beli ticket Bayern for one day. Harga jika beli over the counter mahal sikit, kalo beli kat mesin harga nya €26 utk 2 persons. Terkial2 jgk kami time nak beli tiket guna mesin, wpun dlm english tp tak pasti tiket jenis apa yg patut dibeli. Atas kebijaksanaan berganda my travel mate, dia pi jenguk local yg sdg guna mesin sblh dan dari situ kami try jer tekan button2 sampai lah keluar harga tiket €26.

Train ke Fussen mengambil masa lbh kurang 2 jam dari munich. Pemandangan was okay tp kat Swiss lg cantik...

perjalanan kami ditemani seekor anjing (1.5m jer dari aku)...huhu serammm





Sampai jer train station, akan ada bus tunggu utk bwk naik ke kampung tu. Tp kami dgn agak bijak pi beli tiket bus return (€4.20). Bas dah gerak baru perasan yg bayern ticket tu sbnr nya dah cover utk bas....haaaaa rugiiiiii


bangunan kuning tu train station dan tpt org berdiri ni bus stand

Bus utk naik ke castle kena beli....yg ni tak termasuk dlm bayern ticket. Harga return (€2.60). Ticket utk masuk Neuschwanstein Castle ialah €12. Ada masa2 tertentu utk english guide.

Bas akan bawa kami sampai ke marienbrucke (mary's bridge). Kat sini blh ambik gambar castle tu dgn clear. Bersesak2 org atas bridge tu...kwn aku ntah kemana...aku mintak jer sorang mat jepun utk ambik gambar aku berlatar belakangkan castle....hihihi


boleh juga naik horse carriage sampai atas

dari marienbrucke
from diff angle

Kemudian dari bridge kena mendaki sikit utk ke castle. Kami stop kejap kat bangku dan mkn sandwish yg beli kat train station. Lepak kejap dan sambung balik mendaki. Utk masuk dlm castle perlu ikut time yg tercetak kat tiket. Well organize la sistem dia.


pintu masuk castle

tpt scan ticket utk masuk dlm castle

pandangan dari dekat
Tour in english tp tour guide pompuan tu mmg emotionless. Masa bercerita psl king ludwig ii tu lansung takder perasaan. Huhuhu aku baca buku lg best....

Dpt masuk king' s chamber, bilik bacaan, bilik servant dan byk lg. Kalau ikut sejarah, King Ludwig II ini dikatakan gila. Castle ini hanya sempat dibina sampai tingkat dua shj sblm dia ditemui mati dlm tasik blkg istana tu. Sampai ke hari ini tidak ada jawapan bagaimana King Ludwig II mati sama ada bunuh diri atau dibunuh.

Castle ini juga dikatakan menjadi inspirasi kepada walt disney. Sbb tu nampak mcm castle cinderella ataupun castle yg dlm disneyland.

Satu lagi castle yg ada kat sini ialah Hohenschwangau Castle. Castle ini didiami oleh King Ludwig I dan Queen Mary, bonda kpd King Ludwig II. Castle ni aku tak masuk pun. harga tiket berasingan, tetapi ada diskaun satu euro jika beli pakej.


Hohenschwangau Castle dari Neuschwanstein Castle

Hohenschwangau Castle


route aku ialah laluan kuning (bus) >> titik2 purple(jln kaki) >> titik2 merah sampai hotel muller (jln kaki)

Dari fussen kami kembali ke munich. Guna jer bayern ticket tu yg valid sehingga jam 11.59 mlm. CNL ke venice jam 10.30 mlm. Beli subway tuna sbg dinner dan mkn siap2 sbb kami tahu dlm train takder kantin. Ambil beg dari locker, utk 24jam caj dikenakan €5.


Munich hbf : lepak kat bangku dpn train sambil makan subway...

Kali ni kami booking 4-berth couchette dan sekali lg kami terpilih utk katil atas. Dah naik atas tu mmg tak turun dah ler...tido smpai pagi. Dari munich ke venice, staf train ambik passport kami utk tujuan apa ntah dan bg balik passport tu bila dah nak sampai.

Keadaan dlm train (4-berth couchette)



jiran bawah - satu couple dari german. tak sempat nak bersembang sbb kami gayat.. hahahaha


Total expenses utk 2 hari 1 mlm di Germany:

1) Hotel Dolomit (pp) eur45.85
2) One day ticket XXL eur6.8
3) One day ticket bayern-ticket eur13
4) Ticket masuk castle eur12
5) Ticket bus to castle (return) eur2.6
6) Ticket bus to village (return) eur4.20 (tak perlu beli patutnya)
7) Poskad & stem eur1.75
8) Locker (pp) eur2.50
9) T-shirt eur4.99
10) FM bentuk peta germany eur3.99
11) Locket (2) eur10
12) Piring souvenir eur8.49
13) Cuckoo Clock eur11.50
14) FM bentuk teko eur8
15) Coklat germany eur5.02
16) Makan minum utk 2hari eur14.89

TOTAL : eur155.58 (cash)

1) Bus dari Zurich to Munich RM64.97 = eur15.32

TOTAL : RM64.97 (credit card)

Previous
Next Post »
2 Komentar
avatar

Best nyer jalan2 europe ni.. 26 euro untuk return dua orang.. mmg okla.. ( sekali dgn bas yg korang pi beli ticket lagi tu ) hahaha.. anjing orang putih biasa nyer behave sebab dah di ajar.. mmg tak perlu risau la..
Tren tu bape tingkat katil dia.. mcm tinggi semacam jer.. by the way salam kenal :D

Balas
avatar

hai...salam perkenalan...

yup best sgt...harga bayern ticket mmg berbaloi. Bayern ticket ni blh guna 24jam, so brp kali naik turun train pun takper...
Bavaria-Ticket:
1 passenger: 22 euros
2 passengers: 26 euros
3 passengers: 30 euros
4 passengers: 34 euros
5 passengers: 38 euros

errrr....anjing tu tak bergerak pun..duduk jer kat kaki tuan dia...cuma kdg2 dia geleng2 kepala dia tu...tetiba rasa mcm bulu2 berterbangan...

katil tiga tingkat tp yg tgh tu tak leh tido sbb rendah sgt....blh letak beg jer...tp kami yg duk katil atas tu mmg kena panjat tangga lah...tinggi jugak...gayat

Balas