JEJAK NIHON : KAWAGUCHIKO

Hari ke enam - 13/11/2014 - Khamis

Bangun pagi2 dan check-out. Heret beg dan tunggu hikari ke shinagawa. Ini merupakan kali terakhir utk trip ini (eceehh) aku nak naik shinkansen. Sedih la jugak lps 5 hari duk ulang alik dgn benda ni jer. Kalau tanya aku, aku tak perasan pun train ni laju ker apa tp satu jer train ni tak bergoyang kecuali bila ada shinkansen lalu sblh. Bunyi tipikal keretapi lansung tak dgr. Bila masuk dlm tunnel, telinga sedikit berdengung atau mmg sbb aku demam aku rasa berdengung.

Seat dah reserved siap2, jadi confirm blh duduk. Kami sengaja pilih seat yang blh fuji-san. Tak sabar ni....dlm hati berdoa supaya cuaca menyelebahi kami.

hikari kosong....aku ngan kwn aku jer utk car ni....huahuahuahau

Nampak tak??? Ya Allah, Tuhan Maha Besar...terpegun tgk seketul gunung mcm ni. Semua ni snap dari hikari.





Dah sampai shinagawa...aku panik. Sbb semua org jln laju gila. Weyyyyy aku nak stop pun tak boleh ni. Last2 kami berhenti blkg tiang dan decide mana nak pegi. First thing, nak simpan beg dulu. Jumpa locker kat tingkat bwh, simpan beg dan kami terus ke kaunter info. Tanya mana nak cari kaunter keihin kyuko bus.

Kalo ikutkan web haneda airport, ada bas dari shinagawa terus ke kawaguchiko jam 10.50pg. keihin kyuko bus



locker masih byk kosong.....

Berpusing2 kami cari kaunter, org kat info centre pun tak dpt membantu. Aku silap, pi print dlm bahasa inggeris. Tunjuk kat diorang mmg tak faham la. Duduk sekejap kat bangku luar station, pikir punya pikir. Aku ckp kat kwn aku, kita ada dua option. Sama ada pegi hari ni ke kawaguchiko atau esok. Kalau nak pegi hari ni, kita kena redah naik train. Akhirnya kata putus diambil. Kami cuba ke shinjuku. Tgk mcm mana. Kalo sempat kami terus ke kawaguchiko. Kalo tak sempat pusing tokyo shj.

Alhamdulillah....perjalanan kami dipermudahkan. Sampai shinjuku, cari line kaiji, terus ke track yg betul. Elok sampai, train dah ada, naik terus dan cari seat kosong. Duk sblh brader jepun ni, aiseyyy asik tido jer bang, penat ker? Car yg kami naik bersebelahan dgn green car, antara car tu ada satu tpt blh lepak. Kami duk kat situ jer sambil mkn baki fish n chips. Nak sembang ngan brader jepun sblh pun asik membuta jer...pakai dah hensem dah tp tido.

Ini lah tpt kami lepak. Bertenggek kat seat yg tak brp nak seat tu. 



Sampai jer otsuki terus beli tiket plus ticket express, takper byr lbh asal smpai awal. Time mcm ni dah tak blh berkira sgt. Selamba jer aku potong q. Bkn sengaja yer tp org dpn aku sebok duk discuss nak beli tiket apa. Terus aku selitkan bdn raksasa aku ni dan ckp kuat2 kat kaunter aku nak dua tiket ke kawaguchiko. Org kaunter tu tanya nak express atau biasa, aku kata express. Dpt tiket terus blah. Simple kan? Yg ko duk sebok2 discuss tu knp? nak discuss blh tp sila keluar barisan dan discuss lah smpai mlm xder sapa nak marah. Hishhhh

Masa beratur utk naik train, jumpa la satu brader cina dari malaysia. Dtg tokyo sbb ada conference, lps tu ambik 2 days off utk ke kawaguchiko. Kelakar jugak brader ni, dia mcm terkejut bila ckp kami travel sendiri. Lps tu cpt2 dia offer mkanan dia kat kami. Dia siap ckp lg, halal. hahahaha. Mungkin dia ingat kami kelaparan kot tak cukup mkn bila travel sendiri.

tiket ke kawaguchiko



Sampai kawaguchiko, kami ke kaunter info utk tnya bas ke natural living center. Tunggu bas kat dpn bangunan tu jer. Aku tak clear sgt sistem bas kat sini sbb aku hanya ckp tpt turun, dan staf yg jaga kat situ suh aku naik bas. Ada gak yg kena tunggu next bus.

Natural living centre ni last stop. Dah sampai, masukkan duit dalam mesin tepi driver dan turun dan nah.....gunung fuji terbentang dpn mata. Rasa nak menangis tgk...










Kami feeling2 kat sini. Lepak....ambik gambar. Tgk org ambik gambar. Lama gak kami kat sini. Agenda kat kawaguchiko cuma nak ke sini shj. So blh lama2 kat sini. 

Beli sikit brg kat kedai souvenir. Pastu tunggu bas balik semula ke station kawaguchiko. Lambai2 sikit kat fuji-san kami naik train ke otsuki seterusnya ke shinjuku. Method nyer sama dgn masa dtg, cuma train ke otsuki tidaklah yg express, maka semua stop dia berhenti. Lama tuuuu tp ada penghiburnya....

Taraa.....ada mcm rupa g-dragon tak??? Hahahahaha. Comel gila bdk ni. Mcm2 aksi dia buat. Sian mak dia duk melayan




Okay....ini g-dragon yg pakai lipstik...


Belanja:
1) Otsuki - Kawaguchiko = 1140+300
2) Bas ke batural living centre (return) = 480+480
3) Kawaguchiko - Otsuki = 1140

Previous
Next Post »
10 Komentar
avatar

masa aku pergi takde pun cam ni,Nampak pun so so je.Keji tau fuji ni

Balas
avatar

Hahahaha....fuji ni mcm malu2 sikit. Tu kdg nmpak kdg tak...

Balas
avatar

Adehhh aku ingatkan mmg betul2 g dragon zaman jahiliah..

Balas
avatar

Sama tak? Ke tak sama? Tp nampak sama. First time tgk budak tu terus nmpak muka g dragon.
Psttt....bapak budak ni hensem...hahahah

Balas
avatar

Gunung Fuji memang keji, saya dah pergi dekat Hakone, sepatutnya boleh nampak , tapi dia tak mahu timbul -timbul.Main menyorok je

Balas
avatar

cantiklah train tu... untung time liza p boleh nmpk fuji...;)

Balas
avatar

Org kata winter senang nampak....dan pagi....alhamdulillah sy time tu dah kul 11pg kot tp blh nampak....

Balas
avatar

Train balik lg cantik. Tp lupa plak nak ltk sini....
Alhamdulillah...fuji tak malu dgn saya...hikss

Balas
avatar

mmg rezeki Liza lah dpt lihat mount fuji dgn jelas..pernah dgr kawan2 travel yg lain merungut kerana frust FUJI menyembunyikan diri..

Ehh..x aci jumpa G Dragon do Tokyo ke

Balas
avatar

Alhamdulillah....blh nampak fuji. Ni depend pd nasib2 gak.. kan?

Comel gila bdk tu JM...rasa nk gi picit2 jer...pastu siap pkai spek hitam lg....adeyyy sebijik g dragon.. oh i miss him..ehhhh tetibaa

Balas