JEJAK NIHON : ROPPONGI I AKIHABARA I UENO

Sampai jer shinjuku.....aku rasa sempat nak gi roppongi. Hahahah mana tahu leh jumpa adik jin aku kan??? So tpt pertama kami di tokyo ialah ke mori tower yg terletak kat roponggi hills. Kat area2 ni pun ada hrc jugak, tp rasanya mcm tak sempat nak pegi. Sblm tu kena beli dulu passmo card.

Pegi tnya kat kaunter tiket dan pompuan tu ckp pasmo kena beli tpt lain. Dia siap bg direction nak ke tpt tu. Sekali aku nmpak brochure suica. Aku tanya suica card beli kat mana. Dia kata blh beli dgn dia...ehhhhhh. Aku tnya lg...apa beza dua card ni, dia kata diff company shj tp kegunaan sama. What?!!! Jujurnya pompuan ni. Kalau aku la kat tpt dia sah2 dari awal aku duk promote suica ni. Aiseyyyyy penat tauuuu. Harga card ¥500 dan isi ¥1,500. Yg ¥500 tu leh dpt balik bila pulangkan kad.

First time naik subway kat tokyo. Ambik toei line ke roppongi. Dah sampai aku pulak lupa exit mana. Belasah jer laaa. Demam2 ni otak tak berfungsi sgt.

Berjaya gak sampai mori tower tu. Mula2 nak naik atas tp bila tgk tiket harga ¥1,500 kami terus batalkan niat itu. Kami cuma pose2 berlatar belakangkan tokyo tower dari jauh. Time ni mmg sejuk gila. Angin kuat dan hujan sikit2.







Ok nextttt......hihi tpt kedua kami ialah akihabara. Anak buah ada pesan kapal one piece. Masuk yodobashi akiba mall dan kedai2 mainan ni kat level 6. Lama gak aku duk memilih. Siap wat lintas lansung dgn anak buah aku sbb nak suruh dia pilih yg mana satu. Idop ler aku ikut one piece ni. Monkey d luffy pun baru first time dgr. Aku kenal goku jer sbb tu katun era aku. Sekian terima kasih. 

Nak ke akihabara, naik metro hibiya. Ikut jer signage, errr takder la susah sgt kot. Asalkan ko tahu nak gi mana dan jenis mana nak naik dan turun mana. Ecehhh berlagak.....

Usha brader jepun yg tgh khusyuk msg awek dia....hahahaha. Mcm muat kan aku nak gi duk sblh dia....tp ai ni pemalu. 



ni level jual camera...org kata kena check jugak blh pakai tak kat negara kita...ntah...aku lalu jerrr


ni lah kapal yg anak buah aku nak

dia pun request ini tp sold out...sib baik. Ko nmpak harga brp tu?? itu dah belanja aku tiga hari tiga mlm kat sini

sailor moon  tak nak???

pun sold out

Memperkenalkan kapal2 one piece..






Dari akihabara kami ke euno. Last stop sbb hotel kami kat sini. Mkn mlm kat kedai tepi jln. Mee udon dgn udang tempura. Order main tekan2 kat mesin jer pastu ambik order dan mkn. Sedap la jgk...harga ¥460. Air free flow. Lps mkn angkat mangkuk hntar kat kaunter. Mcm best jer kan...tak perlu nak jerit...mamak roti satu kasi garing. Suara blh simpan.

mula-mula pilih menu....dan hafal nombor tu.....menu aku pilih yg no.12
kemudian gi kat mesin ni, klik no.pilihan kita dan bayar....


lps tu that lady akan siapkan makanan kita

bawak la makanan tu cari meja kosong....enjoy.....sedap la jugakkk

Dah kenyang kami naik jejantas yg mcm roundabout. Aku cuba agak2 kat mana hotel aku ni. Sekali nampak hard rock cafe. Whatttttt. Beli tshirt dan sembang sikit2 dgn minah yg keje kat situ. English dia sgt bagus. Muka ada eropah2 sikit. Rupanya mak jepun bapak omputih. Patutlaaaa....


Teruskan perjalanan lg menuju hotel. Jumpa sekumpulan org sedang hisap rokok. Sejuk2 ni mmg syok kot isap rokok. Turun escalator...yeahhh escalator bebeh....jgn tak caya...terus nampak lorong ke hotel aku. Oh rasa cukup bangga bila dpt jumpa hotel tanpa tanya org...hahahahaha riak di situ




Aku pilih touganeya hotel. Katil double en-suite. Satu mlm ¥8,532. Std laa harga tokyo.

Bilik okay...ada robe. Aku suka gila sbb robe ni mcm yukata. Siap pose2 ambik gmbar lg. Hahahahha




sempit okayyy






nak ke bilik

restoran kat lobby

toilet kat lobby

Hari ni beta sgt puas hati...hahahah. Semua tpt yg aku plan dpt gi wpun ala2 touch n go jugak. Perjalanan wpun pada awalnya dah mcm tak brp lancar, tp alhamdulillah Allah permudahkan kami. Berjaya sampai hotel kul 8mlm. Ini mlm terakhir kami. Esok dah nak balik KL.

Previous
Next Post »
10 Komentar
avatar

merchandise one piece tu mmg nangis tengok harga ... keychain bodoh2 pun sampai 5-6 ratus yen T__T

Balas
avatar

Nangis kan...sbb tu alang2 beli terus yg ribu2...hahahah

Balas
avatar

tokyo tower tu cantik.Aku pandang dari jauh je dari Asakusa

Balas
avatar

Japan yang best! Nak pegi lagiii

Balas
avatar

Cantik....tp dpt lihat dari jauh jer....huhuhu

Balas
avatar

Jom kita repeat sama2...

Balas
avatar

ala..kenapa x nak duduk sblh mamat jepun tu mesti muat punya..kalau JM ahahaahah..dasar!!

Balas
avatar

Ehhhhhhhhh........hahhahhaa

Balas
avatar

Nampak dia kangkang punya luas? Huhuhu sengaja tak bg ai duduk...tp kalo gi menyempit tu kang tersangkut bumper...wakakka

Balas