JEJAK NIHON : PENUTUP




Kebiasaanya setiap tpt aku pegi aku akan buat kira2. Tapi utk kali ni, aku tak keep track sgt belanja aku sbb masalah kesihatan. Tapi ada jugaklah catatan sikit sebanyak yg aku sempat buat. 

Pada sesiapa yg masih duk fikir2 patut atau tidak beli JR Pass, meh aku share kos train yg aku naik.

Harga JR Pass - 29,110
Postage - 990

Day1
Nagoya - Toyama = 9,100

Day 2
Toyama - Takayama = 3,360

Day 3
Takayama - Nagoya = 6,030

Day 4
Nagoya - Hiroshima = 13,810
Hiroshima - Nagoya = 13,810

Sehingga hari ke-4 aku dah guna total 46,110. Ini belum termasuk feri dan local train masa kat hiroshima. So tak payah nak buat kira2 lagi, sesungguhnya aku dah balik modal. 

Mungkin expectation aku lain masa plan ke jepun, konon2 nak tgk autumn tapi dah terkena salji masa day 2. Rupanya badan aku sgt tidak tahan dgn sejuk, aku demam sepanjang berada kat jepun dan membawa ke dua minggu semasa kat malaysia.

Pegi klinik, macam biasa doktor nak ambik darah. Sikit2 ambik darah...rimas aku. Elak punya elak, dpt tarikh lain utk blood test. Patutnya 2/12 ari tu, tapi aku tak pegi juga. Skrg ni badan dah okay sikit wpun masih rasa sejuk. Percaya tak kalau aku kata yg aku tak psg aircond pun dlm ofis. Sejuk sampai ke tulang.


Kalau ada rezeki mungkin aku akan pegi lagi tapi kali ni nak fokus pada tokyo shj. Byk tpt yg tak sempat nak pegi, yg mmg dah ada dlm wishlist. 

Ini jer yg beli masa kat asakusa. Kpd kwn2, sori byk2 sbb token tidak seberapa. Aku bantai ambik jer, time ni dah tak fikir brp harga. Average keychain atau fridge magnet ialah 350-380. Setiap kali beli, aku terus ambik tiga. Kalau blh nak cpt2 balik...


P/s: aku tak sabar nk tgk hobbit...errghhhhh lg 2 minggu

Robe provided by hotel...mcm yukata

Previous
Next Post »
18 Komentar
avatar

Oit hang kat msia lg ker? Kirim blh??

Balas
avatar

mmg untung guna JR Pass ni

Balas
avatar

Yup...sgt...
Tp kena tgk jgk pass2 lain yg mngkin sesuai dgn iti masing2...

Balas
avatar

JR pass sgt best untuk jalan jauh la

Balas
avatar

Ya...kalau setakat nak cover satu daerah/negeri better ambik region nyer pass....

Balas
avatar

Pedang samurai tak beli? Hisss...

Balas
avatar

Beli sekali dgn baju ninja...hahahha

Balas
avatar

Sesungguhnya kalau dah beli JR Pass memang kena lenjan guna habis2an. Barulah berbaloi, kan. Get well soon Liza!

Balas
avatar

Berbaloi baloi...yer ar dkt seribu gak pass tu,mau tak lenjan btul2. Thanks bie....aku dah sihat dah

Balas
avatar

moga cepat baik liza!

Balas
avatar

Dah boleh jadi ninja laaa nihhh... Haiyakkk Haiyakkk... He He He...

Balas
avatar

Ninja turtle...haiyakkkk

Balas
avatar

Assalamualaikum
sis liza.

Mohon share checklist de do n donts to japan time winter ni.

Huhuhu.... i am about to go in 2 weeks time.
sy spesis x tahan sejuk juga.
huhuhu...

Kasut boot tu wajib ea?
Jepun pakai soket camna?

Balas
avatar

wsalam....alalalala chomel icon...sopan jer..

Akak gi jepun blm winter lagi...cuma kat Murodo jer terserempak salji...psl preparation tu mungkin blh refer blog ni http://kakiberangan.blogspot.com/2015/01/tips-persediaan-winter-attire-untuk.html

soket tu tak silap yg jenis besi nipis tu...tapi utk lbh selamat beli jer travel adapter...kat giant pun ada...hihihi. Nanti kalo utk lain2 travel blh guna lagi.

good luck yer....akak dah serik jumpa salji...nak gi jepun time sakura pulak....berangannnnn

Balas
avatar

Saya mmg x nk g mn2 time salji. Huhuhu.
tp ini sudah kes "kena g".
walaupun mmg wish list nk g jepun... tp bukan le time salji.... huhuhu...
risau nyeeerrrr... suhu pjbt 15-17 deg pun dh x tahan .....
Huhuhu...
knapa lh x suruh g time sakura...kan kan kan...
hihihi

Balas
avatar

Pakai baju tebal2...hot pad pun...insyaallah okay
Akak ni kalo sejuk terlebih hidung akan berdarah...tu sbb kat sana manjang pakai mask sbb tak mau sedut udara sejuk...tp demam tetap tak kebah2...hemmm...

Balas