JEJAK NIHON : OSAKA

Hari ke lima - 12/11/2014 - Rabu

Kami bergegas mengejar train ke osaka. Spt mana semua tahu, kalau stop kat shin osaka, kena tukar train lg utk ke osaka. Jadi utk meminimakan tukar train, aku memilih local train terus ke osaka dari kyoto. Rupanya percaturan ini tidak lah begitu bijak. Sbb apa??? Aku kena berdiri sepanjang jalan, dkt setengah jam jugak dari kyoto ke osaka. Kaki dah start rasa bengkak, tambah lg aku demam. Adoiiii sengsara sgt....

Kami nak gi mana ni? Hihihi aku nak gi hard rock cafe osaka yg terletak kat universal city. Nak mkn dan jugak beli apa2 yg blh dibeli. 

Dari osaka, tukar train lg ke nishikujo dan tukar train lg ke universal city. Semua covered by jr pass. Tak pyh susah2 nak beli tiket segala. 

Sampai aja kat universal city, dah gelap tapi tak hitam sbb lampu2 sgt meriah. Rasa mcm kat dlm taman tema. Berjalan sampai ke hard rock cafe. Jumpa pulak dgn org malaysia. Ramai.... semua pakat gila hrc. Diorang ingat kami dari universal studio, bila ckp yg kami dari kyoto semua ternganga. Tutup mulut bang, jgn panik. kami selamat dan masih bertenaga. 

Kami naik atas, order fish n chips dan aku beli air yg blh bawak balik gelas. Wpun harga agak mahal, tp aku suka....sbb selalu aku kumpul shot glass jer, kali ni tu diaaa...besar gedabak gelas aku bwk balik. 

Enjoy mkn2, tumpang toilet, buat itu buat ini, kami pun balik semula ke nagoya. Kan dah ckp aku cuma nak mkn malam kat osaka jer hahahahaha. Tetiba teringat masa gi europe thn lps, mkn tghari kat brussels. Lps tu mkn mlm kat amsterdam. Feeling2 org kaya sat...huahuahauahauahua 

Takder apa lg nak cerita pasal osaka sbb aku tak jejak lansung kaki dlm bandar osaka kecuali universal city. Jom tgk gambar jer laaa...











boleh la kan...ada gak nampak icon osaka...hahahaha

 Semua transport dari kyoto ke universal city dan balik ke nagoya semua guna jr pass.

Previous
Next Post »
7 Komentar
avatar

fefeling orang kaya raya berharta itu penting ! hahahaahha

Aku pegi sini tapi tak masuk.Hari yg aku pergi sejuk yang amat.

Tapi USJ ni macam tak best sebab yg kat USS lagi best kot

Balas
avatar

mak ko...terkezut mak...dari kyo ke Osaka semata2 mau mkn di HRC pastu gerak balik ke Nagoya ahaha...dasyat lah korang nih..mmg budget ore kayo nih

Balas
avatar

Aku blm pernah gi mana2 US lg...tunggu kalo ada kat msia baru aku hi...hahahaha

Balas
avatar

Hihihi....kan...bajet anak raja ni...anak raja pun tak mampu wat mcm kami...hahahaha

Penat jgn citer laaa....demam lg teruk mlm tu....

Balas
avatar

Universal city ni elok datang mlm2 eh..? cantik berlampu2... ok jugak harga mkn kat HRC tu... kalau nk banding dngn harga makanan di jepun la kan...

Balas
avatar

Yer kot....teruja gak la tgk lampu kaler2....hihi

Blh la harga kat hrc tu tp tidaklah blh selalu2....sekali sepanjang trip okay....hihi

Balas
avatar

Assalamualaikum..

Seronok membaca cerita-cerita kembara ni. Especially back packing trips. Dulu sewaktu belajar Uncle minat dan pernah jugak menjelajah di eropah backpacking, tidor dalam sleeping bags di stesyen keretapi etc. As time goes by and I was so busy with work, semuanya terbengkalai not until recently when travelling bug starts creeping in...I'll start with Bali this October...not much of a backpacking pasal kawan-kawan Uncle ada hotel di kuta dan nusa dua...so, i'll be staying with them. Come december, Uncle akan backpack ke bangkok dengan salah sorang anak lelaki Uncle...it's gonna be fun!

HRC Osaka, yes...I was there in 1992 when I was working at Hilton Osaka! Were you born then? Take care......love your stories!

Balas