HALF DAY TOUR & BUSAN TOWER

Hari kedua kami di Busan dan hari kelima kami di bumi korea...plan kami ialah join half day tour iaitu euksuldo tour. Tour ni bermula kul 9.30 pagi, dan tiket boleh dibeli dgn cara walk-in shj sbb kami tak reti berbahasa korea utk wat tempahan awal.

Sementara tunggu tour bus yg akan muncul di Arirang Hotel (sebelah busan station), kami breakfast kat dunkin donuts...again

aku suka donut

Busan City Tour 

Dan lg sekali tour ni dipenuhi dgn rakyat korea sendiri..sempat berkenalan dgn sorang prof dari filipina dan pensioner dari holland...kami berempat shj yg betul2 pelancong luar, sepanjang perjlanan, bahasa ibunda korea yg digunakan...pasrah dgn itu, kami wat hal masing2..

info psl euksuldo tour: 
  • first stop -amnan park. sempat naik sampai atas wpun cuaca sgt mendukacitakan, berkabus dan tak nmpak apa2 pun,terpaksa patah balik ke bas
  • second stop - amisan observatory. ni tpt kajian burung2 yg dtg berhijrah
  • last stop - eulsukdo eco centre..akhirnya kami diberi satu staff yg blh berbahasa omputeh utk bg penerangan kpd kami berkenaan dgn tpt ni.bgaimana pulau ni blh terhasil dsb nya...eulsukdo ni sbnrnya pulau kecil di barat busan
  • harga utk half day tour ialah 10,000 won
PERINGATAN!!! driver sgt punctual...org korea mmg punctual..jgn nak lama2 kat satu2 tpt nanti sia2 kena jelingan manja dari oppa driver..

cuba cakap mcm mana aku nak enjoy kalo ini lah yg aku nampak???

kabus jer...pemandangan pun terhad
mula mendaki yer..
lagi...

mula mula nampak ni

pastu pandang org dpn

cuba jenguk bawah

amnan park


cafe kat amisan



tekun kami mendengar

apa pun tak nampak






angin kuat....



paham??

My two cents...tour ni sgt hebat jika cuaca mengizinkan..malang bg kami sbb berkabus dan hujan..

Tour berakhir jam 1ptg, kami sekali lg ke gift shop yg kami jumpa smlm, disebabkan masih siang maka tiada aktiviti yg tidak sihat dijalankan, lorong lengang jer, gift shop pun baru start nk susun2 brg...beli souvenir utk kwn2 dan terus jln cari kedai jual mkanan halal..tak jumpa dan patah balik ke busan station, beli roti kat paris bagueta utk lunch.. 

Sambil lunch kami diskas nak pegi mana...beach out of topic..kami decide nk ke busan tower yg terletak kat yongdusan park..

Jalan kaki yer...kami menapak mencari arah ke yongdusan park, dgn bantuan local people akhirnya kami sampai...kami naik guna tangga...lepak2 kat atas sambil tgk org busan beriadah...masuk gift shop sib baik kat sini harga sama ngan kat lorong gelap tu..pastu kami turun guna escalator dan jumpa balik gukje market...masuk lotte mall konon2 nak mkn pizza, malang xder seafood pizza, tnya petugas kaunter mana nak cari mcd, hah terus dia bg map..ambik ko..map bahasa korea...tapi dia dah bulatkan tpt yg perlu kami pergi..sekali lg kami frust sbb xder fillet o fish...aishhhh kata busan ni kaya dgn seafood...abis tu mana pegi semua seafood??? dgn hampa kami ambik train balik ke hostel..nampak gaya nya mkn nasi segera lg lahhhh...

gigih mendaki anak tangga utk ke Yongdusan Park






again...aku pasrah dgn kuasa alam

busan tower

sebelum balik ke bilik, kami sempat join org busan lepak2 dpn busan station tgk musical fountain..sekali lg aku teringatkan hongkong, cuma bezanya kat hongkong ada laser2..kat busan...fountain tu yg goyang2 ikut irama lagu...must see bg aku..aku perasan kat sini ramai jugak homeless yg tidur kat dpn busan station...ngeri jugak sbb rata2 diorang mabuk...jln huyung hayang...dan ckp sorang2...






sambil mkn sambil layan citer 300 sambil kemas beg...yahooo esok kami akan ke seoul...tak sabar nak gi cafe oppa...opppssss ada citer sedih psl cafe oppa....huhuhu

----
pada aku setiap tpt yg kita nak pegi...make sure study betul2 supaya tak jadi mcm aku...tak tau nak buat apa dan akhirnya melepak kat bilik... busan ni kalo ikutkan tpt persinggahan shj utk aku pegi ke gyeongju sbb tu tak prepare betul2 pun iti kat busan..

Previous
Next Post »
4 Komentar
avatar

paling best baca trip kt korea. sbb mmg cadang gak one day nak redah kasi pecah..tp sbb kat sana mcm cakap bahasa itik ayam jer, ada gak rasa sedikit takut...huhuhu. bila you siap buh naik bas no brp, train ke stesen mana, exit brp, line brp, siap g tau g tambang brp, rasa cam sedikit yakin dgn directory yg i rasa mmg cukup lgkap dan teratur..yg best nya siap g tau nk kna cross jln ke x...hhihihihi.mmg direction yg tip top yg byk sgt membantu.thnks a lot

Balas
avatar

hahahaha.....cross jln tu harus letak sbb kami pun sesat kat busan time cari hotel

direction ni sgt penting...saya dulu pun cedok dari blog org lain jugak utk preparation ke sana..

gud luckkkk

Balas
avatar

wahhhh sangat berguna👍🏻👍🏻 aaya nak tanya, kalau busan station tu lewat malam ramai tak org? bahaya tak kalau sorang2 ? 🤔
hehe reply please. takpun reply ke email saya ( emiliaramli@gmail.com) sebab nk pergi dlm masa terdekat. thank youu

Balas
avatar

hai emilia...
should be okay kot sbb kalau homeless tu diorang baring2 kat dpn air pancut....diorang tak kacau org cuma mabuk2 la...tp masa saya lalu situ bkn lewat malam...dlm kul 8 mlm lebih jer...

Balas