MARI BERGAMBAR!!

TERjumpa kat incheon airport...



Seoul ---> Jeju   (Eastarjet)
Jeju -----> Busan (Busan Air)
Busan --> Gyeongju (Bas
Busan --> Seoul (Bas)

Date/Day
Place
Cost (won)
Remarks
26/6 – 27/6
JEJU
Yeha Guest House (2 nights)
Bus from airport to hostel
Bus to Jeju city
-          Dongmun market
-          City hall
One day tour (taxi)
-          Manjanggul cave
-          Seongsan sunrise peak
-          Trick art museum
-          Teddy bear museum
-          Cheongjeyeon falls
Taxi to airport


1,000
2,000


120,000/taxi
2,000
2,000
8,000
8,000
2,500
3,200/taxi


Bus #100
Bus #100 (return)


8 hours
Entrance fees
28/6
Busan
Pusan Inn Motel (2 nights)
Bus from airport to Busan Station
Metro (subway)
-          Jagalchi market
-          Gukje market
-          BIFF (Busan Int.Film Festival)


6,000
2,400


return
29/6
Gyeongju
Metro : Busan Stn. to Nopo Dong Stn.
Bus to Gyeongju
Bus Gyeongju to Nopo Dong Stn.
Gyeongju tour
-          Poseokjeong
-          Cheonmachong
-          Cheomseongdae
-          Anapji pond
-          Seokguram grotto
-          Bulguksa temple
-          Kedai gyeongju bread

2,800
4,100
4,500
15,000
11,500

Return



All entrance fees
30/6
Busan
Half-day tour (euksuldo)
-          Amnan park
-          Amisan
-          Euksuldo eco centre
Round busan by walking

10,000




1/7
Seoul
IP Lounge Hostel (3 nights)
Bus to Seoul from Nopo Dong Stn.
Train ke chungmuro
Round Seoul
-          Namsangol hanok village
-          Namsan tower
-          Myeongdong


22,000
1,150


1,800





Bus #03 (return)
2/7
Seoul
Nami island package

Round Seoul
-          Handel & Gretel
-          Dongdaemun
-          Itaewon

8,000


1,150
1,150
1,150

Includes bus, ferry, entrance fee
3/7
Seoul
-          Changdeokgung
-          Bukchon culture centre
-          Ewha women university
-          Nandaemun
-          Myeongdong

1,150
-
1,150
1,150
1,150

Entry ticket 3,000
4/7
Seoul last day
-          Myeongdong
Bus to airport


10,000



Sapa kata kalo gi negara org kita akan berlapar??? makan jer la kan as long as halal. cuba jer makanan tempatan, kalo tak suka dah jgn makan lagi...aku cuba kimchi tapi mmg serious aku tak suka mungkin sbb aku tak brp suka sayur...

Paling best ialah potato pusing2...goreng lps tu celup dalam hirisan cheese...sedapnyaaaa. tak lupa banana milk...adushhh addicted aku...setiap hari mesti beli...


utk 2 main dishes, harga 30,000 won, Sangdo Japanese Restaurant, Jeju (ikan tu serious sedap), dlm pinggan yg comot tu ialah sotong mentah letak chili paste, utk suapan pertama masih blh terima,pastu dah tak blh dah...mentah tuuuu

rupa gyeongju bread...inti kacang merah....sedap

hasil tangkapan
hp strap satu papan - 8,000 won
nail klipper satu papan - 8,000 won
fridge magnet satu papan (6 ketul) - 10,000 won
fridge magnet satu papan (4 ketul) - 7,000 won
memo pad kpop - 2,000-2,500 won (nandaemun dpt 2,500 won, myeongdong dpt 2,000 won)
kipas kpop - 2,000 won
pencil case - 2,000 won
t-shirt - 10,000 won
t-shirt lambak (3 helai) - 10,000 won
bag bunga2 - 6,000 won

seketul 2,000 won (changdeokgung palace, seoul) for my nieces


yg ni aku beli kat busan - 3 ketul harga 10,000 won for my besfrens

ni semua sobenir utk diri sendiri...

1)4 ketul 7000 won (nandaemun); 2)1500 won (amisan, busan); 3)10,000 won (dongdaemun); 4)2000 won (myeongdong) 5)4 ketul 10,000 won (busan); 6)3000 won (jeju); 7)2500 (nandaemun); 8)6 ketul 10,000 won (nandaemun)


**********
catatan penyesalan:
1. No need to stay more than 2 days in Busan, atau betul2 kena ada hala tuju semasa kat Busan, kalo tak mmg bosan..heheheh

2. Kat Jeju blh jer stay 3 mlm, sbb byk tpt yg best kat sana. Boleh stay area Seogwipo, sbb byk tourist attraction kat situ berbanding kat Jeju City, but kami pilih Yeha sbb ambik flight awal pagi ke Busan. If stay kat Seogwipo, ambik masa dkt 1 jam utk sampai ke airport.

3. Busan Tour, jika hujan better tak pyh ambik sbb tak nampak apa2, berkabus.

4. Kena pegi awal jika nak beli brooch atau kain cotton sbb tpt ni tutup kul 5pm

5. Pegi sendiri ke Nami Island, blh balik awal kalo bosan.

***********
wellllll.....trip kali ini adalah yg paling best bagi aku, jeju-busan-gyeongju-seoul, wpun org kata cam touch & go jer, tp bg aku sudah memadai utk aku merasai sikit kehidupan dan budaya mereka. aku kagum dgn sikap org korea yg sgt loyal pada barangan mereka. mereka tidak tunduk pada kuasa luar, jauh sekali mengagungkan dunia yg berada di luar peta south korea. hidup mereka sgt maju wpun english bukan bahasa kedua mereka. boleh jer maju kan kalo tak reti english pun...hahaha

oppa....huhuhu tak dpt nak menjejakkan kaki ke cafe oppa...

poster bigbang kat pintu subway
PSY - taken before oppa gangnam style becomes hit...
at gyeongbokgung palace...shooting apa kebenda ntah

korean artist dimana2
Previous
Next Post »
0 Komentar